Firma UTI a demarat montarea turnului de control virtual la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, a anunțat vineri Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Este primul aeroport din România și al doilea din lume construit de la zero având la bază un turn de control virtual.
De asemenea, o echipă din Suedia de la Saab participă la montarea acestui turn virtual, a transmis președintele CJ Brașov într-o postare live pe Facebook.
„Este primul turn virtual construit în România. Este al doilea aeroport din lume construit de la zero având la bază un turn de control virtual. Primul a fost în Suedia, al doilea este acesta în România”, a declarat Horia Cazacu, șeful de șantier pentru turnul virtual, clădirea de contigență și alte echipamente.
Potrivit acestuia, turnul virtual are două componente. „Partea de preluare a imaginilor. Sunt 14 camere de luat vederi, orientate 360 de grade astfel încât pot prelua toate imaginile din jurul aeroportului, având suport două camere mobile cu ajutorul cărora se poate face zoom pentru anumite detalii. Cealaltă componentă va fi în interior și care va fi la Arad, este vorba de monitoarele de unde operatorii vor supraveghea și vor controla și dirija traficul aerian pe Aeroportul din Brașov”, a explicat reprezentantul UTI.
Acesta a mai spus despre camere că au o rezoluție ce bate până la șapte kilometri și un sistem avansat de curățare.
Președintele CJ Brașov estimează că în luna decembrie se va zbura cu avionul de calibrare, iar din vara anului viitor vor începe primele zboruri cu pasageri. „Urmăm graficul de implementare și ne dorim cu toții ca anul viitor, în 15 iunie, să fim cu toții părtași la un eveniment important nu doar pentru Brașov, ci și pentru România, primul turn virtual și primul aeroport construit de la zero în ultimii 50 de ani în România”, a conchis Adrian Ioan Veștea.
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, a anunțat vara aceasta Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA. Investiția totală în noul aeroport s-ar ridica la 120 de milioane de euro.