Noile reglementări vor ținti importurile extracomunitare de carne de vită, cacao, cafea, ulei de palmier (și produse derivate), soia, lemn, cauciuc, cafea, mobilă, piele sau alte produse crescute sau obținute pe terenuri defrișate. Parlamentul European arată că în ultimii 30 de ani, planeta a pierdut, din cauza defrișărilor, o suprafață de pădure mai mare decât cea de 4,2 milioane de kilometri pătrați a UE, iar blocul comunitar a contribuit la 10% din aceste pierderi.
Instituția a precizat că în această dimineață a ajuns la un acord cu guvernele europene, prin care importatorii sunt obligați să emită avize care să garanteze că prin obținerea produselor, pădurile n-au fost defrișate sau degradate. Legislația se referă la categoriile sus-numite de bunuri obținute după 30 decembrie 2020. Totodată, companiile vor trebui să demonstreze că pe parcursul procesului de producție, drepturile populației indigene au fost respectate.
Acordul va trebui aprobat în mod formal de către Parlamentul și Consiliul European și va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii. Încălcările ar putea aduce amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a companiilor.