Site icon Gazeta Brașovului

Tradițiile de Crăciun ale Finlandei

Tradițiile de Crăciun ale Finlandei

 

Mulți copii folosesc calendare advente care numără zilele rămase până în Ajunul Crăciunului.

13 decembrie este Ziua Sf. Lucia – de asemenea numită Sărbătoarea Sf. Lucie. Sfânta Lucia a fost un martir al secolului al III-lea care a adus mâncare creștinilor care se ascundeau. A folosit o coroană de lumanare pentru a-și lumina drumul, lăsându-i mâinile libere să transporte cât mai multă mâncare posibilă. În Finlanda, ziua este sărbătorită cu o mulțime de lumânări și sărbători oficiale în fiecare oraș finlandez. În mod tradițional, cea mai mare fată din familie portretizează Sf. Lucia, îmbrăcând o haină albă și o coroană de lumânări. Își slujește părinții, butași, cafea sau vin fiert. De asemenea, familiile și prietenii încep să schimbe cărți de Crăciun în acest moment.

Ei au, de asemenea, o terci de cereale pentru prânz – cu o migdale ascunse în ea – în cazul în care persoana care o primește trebuie să cânte un cântec și este considerată cea mai norocoasă persoană de la masă.

Cina de Crăciun este servită în Finlanda, între 5 și 7 pm în ajunul Crăciunului. Mâncarea constă, în mod tradițional, din șuncă cuptoră, caserola rutabaga, salată de sfeclă roșie și alte alimente comune în țările nordice.

Ajunul Crăciunului în Finlanda este plin de sunetele luminoase de colinde și cântece locale de Crăciun. Moș Crăciun, numit Joulupukki în finlandeză , vizitează în general cele mai multe case din Ajunul Crăciunului pentru a oferi cadouri – cel puțin celor care au fost buni. Oamenii din Finlanda spun că Mos Craciun nu trebuie să călătorească prea mult, deoarece consideră că trăiește în partea de nord a Finlandei numită Korvatunturi (sau Laponia), la nord de Cercul Arctic. Oameni din întreaga lume trimit scrisori lui Moș Crăciun în Finlanda. Există un mare parc tematic turistic numit Crăciun Teren în nordul Finlandei, aproape de locul unde se spune că trăiește Crăciunul.

La ei, sărbătoarea continuă.

Crăciunul din Finlanda nu se încheie oficial până la 13 zile după ziua de Crăciun, ceea ce face timpul de vacanță cu adevărat un sezon, spre deosebire de o sărbătoare de o zi. Finnii încep să-și impună reciproc un Hyvää Joulua sau „Crăciun Fericit”, cu câteva săptămâni înainte de ziua de Crăciun, și continuă să facă acest lucru de aproape două săptămâni după sărbătoarea oficială.

Exit mobile version