“Anticipațiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflație exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflației își va pune amprenta asupra consumului anul viitor. În aceste condiții și anticipațiile de creștere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.
În același timp, analiștii se mai așteaptă ca datoria publică să se majoreze la 56% din PIB în următoarele 12 luni, iar în ceea ce privește deficitul bugetar, valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 6,6% pentru anul în curs și 6,2% pentru 2023.
“Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociației CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 2,2 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a scăderii, cu 0,5 puncte a componentei de anticipație. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a majorat față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%”, se mai arată în comunicatul asociației.
În ceea ce privește cursul valutar, peste 90% dintre analiști anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.