Serviciul Român de Informații a declasificat dosarul intern al Revoluției din 1989, care conține 13 volume în care este analizată implicarea Departamentului Securității Statului (numele SRI în perioada comunistă) în evenimente. Scopul este de “a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, anunță instituția într-un comunicat de presă.
De altfel, SRI mai explică faptul că dosarul ”a făcut parte din investigațiile Comisiei <<Decembrie 1989>>, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989”. În cuprinsul volumelor, numele ofițerilor SRI și ai parlamentarilor din Comisia “Decembre 1989” sunt ascunse.
De amintit, astăzi s-au împlinit 33 de ani de când dictatorul Nicolae Ceaușescu și soția sa au fugit din capitală cu un elicopter, fiind preluați de pe acoperișul Comitetului Central al PCR.
În plus, în luna august și Parchetul General a făcut public primul volum al rechizitoriul Dosarului Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu, dar și Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de crime împotriva umanității.