Anul 2023 va fi unul în care va începe însănătoșirea sistemului sanitar românesc, iar efectele vor apărea în câțiva ani, odată cu finalizarea investițiilor ce vor fi începute în acest an. Iar investițiile vor fi semnificative. Numai prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi finanțate proiectele de construire a 25 de spitale noi în toate zonele României. Proiectele care vor beneficia de finanțare vor fi selectate de Ministerul Sănătății, dintr-o listă ce include 42 de investiții declarate eligibile. Lista finală va fi publicată la finalul acestei luni.
Acesta este doar un prim pas, pentru că Ministerul Sănătății, condus de social-democratul Alexandru Rafila, a stabilit un grafic și pentru etapele viitoare: contractele de finanțare ar urma să fie semnate până la sfârșitul primului trimestru din 2023, apoi va începe implementarea proiectelor. Vor urma licitațiile, iar pentru scurtarea timpilor, Ministerul Sănătății va iniția proiecte de acte normative care să permită organizarea unei singure proceduri de atribuire pentru proiectare și execuția lucrărilor. Asta înseamnă câteva luni câștigate, astfel că din acest an unele dintre proiecte vor ajunge în stadiul de începere a lucrărilor.
Modul în care sunt gestionate proiectele de investiții în infrastructura sanitară îi vor face pe cetățeni să aibă, din nou, încredere în sistemul sanitar românesc, consideră senatorul PSD Brașov, Marius Dunca.
„Românii vor vedea că se întâmplă lucruri concrete. Vom avea investiții în toate zonele țării. Vor fi cele 25 de spitale construite prin PNRR, iar anul acesta vom putea vedea, pe teren, cum se fac spitale în România. Vom avea investiții și în dezvoltarea medicinei primare, a medicinei în sistem ambulator, dar și în alte domenii cheie pentru sănătate. Pentru proiectele finanțate prin PNRR, termenele sunt strânse. Cele 25 de spitale trebuie să fie terminate până în 30 iunie 2026 și sunt sigur că acest termen va fi respectat, pentru că proiectele sunt în grafic. Faptul că vor fi realizate prin PNRR este o garanție a faptului că România va investi în sistemul sanitar. Este pentru prima dată când vedem că în România sunt în grafic atât de multe proiecte”, a declarat Marius Dunca, senator PSD și președinte al Organizației Județene Brașov a PSD.
„Dacă ne raportăm strict la proiectele finanțate prin PNRR, în 2026 românii vor culege roadele muncii din această perioadă. A fost și este o muncă titanică, pentru că nu trebuie să uităm că USR a lăsat o formă a Planului Național de Redresare și Reziliență cu numeroase probleme. PSD a reparat ce s-a putut repara, iar acum avem toate motivele să privim cu optimism spre viitor”, a încheiat senatorul PSD Brașov Marius Dunca.
Pe lista celor 42 de proiecte declarate eligibile sunt și două investiții din județul Brașov: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase (cu valoare totală estimată de 99.318.496 euro, din care asistența nerambursabilă este de 94.352.571 euro, adică 95% din valoarea eligibilă) și Pavilionul de medicină operațională– politraumă din cadrul Spitalului Militar de Urgență (cu o valoare estimată de 23.040.919 euro, din care asistența nerambursabilă este de 21.888.873 lei, respectiv 95% din valoarea eligibilă).
Președintele PSD Brașov, senator Marius Dunca
#GazetaBrasovului