Preț bilet: 15 lei
În programul acestei după-amieze muzicale, veți putea asculta arii din opera „Samson și Dalila” de C. Saint-Saëns, lied-uri din creația universală: „Wie bist du meine Königin” și „Saphische Ode” de J. Brahms, „Ideale”, „Malìa” și „L’Alba separa dalla luce l’ombra” de F.P. Tosti, dar și din cea românească: „Ochii albaștri-s drăgălași” de Eduard Caudella sau „Cât trăiești să nu iubești…” de Iacob Mureșianu, precum și piese foarte îndrăgite din repertoriul internațional: „When I Fall in Love” de V. Young sau „Love Me Tender” a lui Elvis Presley.
- Recitalul durează o oră și nu are pauză.
Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.
Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială pe 12 mai 1832, la the Teatro della Canobbiana din Milano, iar astăzi face parte din repertoriul curent al marilor teatre din lume.
Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea.
Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferență. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan și a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câștige dragostea Adinei. În sat își face apariția doctorul Dulcamara, un șarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele „Isolda”, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieși profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina și care nu este altceva decât vin („È Bordò, non elisir”). Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferență pe Nemorino și acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri. Tânărul îndrăgostit se înrolează și el în armată, în căutarea unei vieți mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz și, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi surprinde pe cei doi împreună, dar acceptă cu fruntea sus înfrângerea. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă și mai vinde, astfel, câteva sticluțe.
Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuși descriind „Elixirul dragostei” drept o „melodrama giocoso” (o melodramă veselă). Celebra arie a lui Nemorino, „Una furtive lagrima” (în care eroul își exprimă cele mai profunde și sincere emoții), demonstrează că opera are de-a face cu oameni și sentimente profunde.
Din punct de vedere stilistic, opera „Elixirul dragostei” este deosebit de variată. Fiecare dintre personaje cântă o partitură care reflectă propria personalitate. Așa că avem parte de arii vesele ale vânzătorului Dulcamara, bunătate populară simplă din partea lui Nemorino, refrenuri consistente și multă muzică impunătoare de la sergentul Belcore. Cel mai interesant este că partitura muzicală a Adinei se dezvoltă în operă, maturizându-se de la arii cochete, fragile în actul I la duete mult mai directe și sincere în actul al II-lea. Știm că Adina se îndrăgostește de Nemorino pentru că stilul ei devine din ce în ce mai asemănător cu al lui.
În distribuție, îi veți putea urmări pe artiștii Operei Brașov: Nemorino – Liviu Iftene, Adina – Silvia Micu, Belcore – Alexandru Chiriac, Dulcamara – Marian Rește, Giannetta – Asineta Răducan, Notarul – Adrian Scriminț, Un soldat – Cristian Dicu, Asistenții lui Dulcamara – Matei Rada, Adrian Scriminț, Deak Attila Valentin. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică este semnată de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistenți regie: Valentina Mărgăraș, Nicoleta Chirilă. Mișcarea scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.
- Spectacolul durează două ore și are două pauze.
Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!
Biletele pentru acest eveniment se pot achiziționa atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 sau cu o oră înainte de începerea repetiției (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380.
Preț bilete: 20 lei
#GazetaBrasovului