Gradul de civilizație al unei societăți este dat și de măsura cu care societatea înțelege să se raporteze la incluziunea socială. Respectarea statutului și a drepturilor cetățenești se referă și la faptul că toți cetățenii trebuie să aibă oportunitatea de a participa în mod activ și relevant la viața socială și de a se bucura de un tratament egal cu ceilalți.
Grupurile vulnerabile sunt de obicei discriminate și marginalizate în societățile în care gradul de civilizație este scăzut.
Din păcate, Brașovul stă extrem de prost la capitolul incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități. Municipalitatea nu ia măsuri suficiente pentru a facilita accesul peste tot al persoanelor nevoite să utilizeze un fotoliu rulant. Bordurile de la trotuarele din dreptul trecerilor de pietoni nu înlesnesc trecerea străzii decât în câteva locuri pentru persoanele în fotoliu rulant. Bordurile din stațiile RATBV au aceeași problemă, doar în anumite stații autobuzele cu rampă specială pot îmbarca sau debarca persoane aflate în fotoliu rulant. Lățimea trotuarelor este insuficientă în cele mai multe locuri din municipiu pentru accesul fotoliilor rulante. Doar anumite treceri de pietoni semaforizate sunt dotate cu emițătoare de semnale acustice pentru persoane cu deficiențe de vedere. Și exemplele pot continua.
Pe lângă aceste lipsuri evidente și elocvente, Brașovul nu are o sală de sport special concepută pentru persoanele cu dizabilități. Și asta, în ciuda faptului că în Brașov există echipe de handbal și baschet formate din persoane cu dizabilități, chiar mai mult decât atât, majoritatea sportivilor ce formează echipa națională de handbal în fotoliu rulant a României, locuiesc în Municipiul Brașov.
Studiile arată faptul că integrarea socială a persoanelor cu dizabilități se poate face foarte facil prin intermediul sportului. Pentru că sportul îi face pe practicanții cu dizabilități să se simtă motivați și priviți ca persoane normale.
Această sala de sport e nevoie să fie proiectată pentru diferite sporturi – handbal în scaun rulant, baschet, tenis de câmp, dansuri, să dețină vestiare cu dotări pentru facilitarea accesului și utilizării de către persoanele cu dizabilități. Sala ar mai avea nevoie și de un spațiu pentru fitness, dotat cu aparatură specializată pentru ca persoanele cu dizabilități să se poată bucura de beneficiile aduse de practicarea acestei ramuri sportive, precum și de un spațiu dedicat recuperării.
Acest proiect pe care îl propun pentru brașoveni este un proiect care, prin realizarea lui, ar demonstra faptul că ne dorim progres social. Ar arăta faptul că înțelegem și ne asumăm incluziunea socială, că avem maturitatea de a face față problemelor sociale, că știm să fim aproape unii de ceilalți.
Din păcate pentru brașoveni, actuala administrație USR este blocată de propria incapacitate de a face lucruri pentru confortul și siguranța brașovenilor. Primarul Coliban nu poate indica un singur lucru făcut din lista lui de promisiuni, ceea ce dovedește dezinteres și lipsă de voință în ceea ce privește soarta Brașovului.
Subprefect Lucian Pătrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov
#GazetaBrasovului