Site icon Gazeta Brașovului

RAT BV a comunicat numărul de călători din perioada Festivalului MASSIF

 

Publicația noastră a dezvăluit în cadrul unui articol publicat în octombrie 2021 ițele nevăzute ale afacerii MASSIF și cum a ajuns compania ce organizează Festivalul UNTOLD să organizeze festivalul din Poiana Brașov ( link articol Transparența „ MASSIF”-ă de la Primăria Brașov ).

 

Un document emis de către compania de transport public Brașov – RAT Bv, indică numărul de călători care au utilizat transportul public în comun pe perioada festivalului. De menționat este faptul că circulația autoturismelor a fost interzisă spre Poiana Brașov pe parcursul festivalului, accesul publicului fiind facilitat de transportul public în comun, TAXI sau companii de ride-sharing ( UBER, BOLT ).

 

Raportul companiei de transport public indică următoarele cifre

 

  1. Încasări RAT Bv în perioada 4 – 6 martie 2022 – 246.660 lei. Încasări RAT Bv în perioada 3 – 5 martie 2023 – 385.968 lei. Având în vedere faptul că titlul de călătorie în anul 2022 a costat 2,5 ron și în martie 2023, titlul de călătorie costă 4 ron, rezultă că în perioada 4 – 6 martie 2022 au fost validate 98.664 titluri de călătorie, iar în perioada 3 – 5 martie 2023 au fost validate 96.492 titluri de călătorie. Practic fața de un weekend normal, fără evenimente, RAT Bv a avut un număr de călători similar cu cel în care s-a desfășurat festivalul MASSIF. 

 

  1. Pe liniile 20 și 100, cele care au făcut legătura dintre Brașov și Poiana Brașov, au fost înregistrate un număr de 33.116 tranzacții prin sisteme electronice de plată, din care RAT Bv comunică că ar fi fost 16.558 călători, respectiv 5.519 călători pe zi. RAT Bv mai comunică, cităm „ trebuie menționat faptul că în calculul de mai sus nu sunt incluși clienții RAT Bv care, beneficiind de faptul că validarea unui titlu permite efectuarea unei călătorii de 60 de minute, și-au început călătoria pe traseele din Municipiul Brașov ( zona cartierelor) sau Zona Metropolitană Brașov și au continuat să călătorească ulterior cu liniile 20 sau 100”.

 

Concluzii

 

  1. Numărul de călători RAT Bv în weekend-ul festivalului a fost un pic mai mic decât numărul de călători dintr-un weekend normal din perioade similare.

 

  1. RAT Bv nu poate oferi un număr precis al călătorilor de pe liniile 20 și 100, comunicând faptul că numărul minim mediu de călători pentru o zi de festival pe liniile respective a fost 5.519 la care se adaugă cei care au călătorit și-au început călătoria pe trasee din Municipiul Brașov ( zona cartierelor) sau Zona Metropolitană Brașov. Calcul celor de la RAT Bv este un pic trunchiat pentru că, la coborârea din Poiana Brașov spre Brașov, titlurile de călătorie nu se aflau în perioada de validitate, călătorii venind de la festival.

 

La o scurtă analiză a datelor, nu putem decât să ne punem întrebarea – numărul de 38000 de participanți la festival este real? Datele indică că vorbim despre un număr mai mic de participanți.

 

Reamintim faptul că RAT Bv este subvenționată de către Primăria Brașov, aceasta obținând din încasări aproximativ 35 la sută din sumele cheltuite, diferența venind de la bugetul Brașovului. La nivelul anului 2022, Primăria Brașov a virat aproximativ 100 de milioane de lei către RAT Bv, în timp ce încasările din titluri de călătorie s-au axat în jurul sumei de 40 de milioane de lei. 

 

Dan VÂJU

 

#GazetaBrasovului 

Exit mobile version