Primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu au verificat stadiul lucrărilor de construire a creșei din cartierul Coresi situată pe str. Camil Petrescu nr. 9B. Aceasta face parte din programul municipalității de asigurare a facilităților de învățământ pentru cei mici, mai ales în noile cartiere.
Creșa va avea trei niveluri, demisol, parter și etaj, și are ca destinație principală copiii din zona nouă a cartierului Tractorul. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna iunie, anul viitor. Este cea de a doua unitate de învățământ destinată celor mici din acest cartier, care este realizată pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar. Prima unitate este grădinița de pe str. Ion Popasu, a cărei construcție a început în luna august 2022.
În momentul de față, se lucrează la partea interioară – finisaje, zugrăveli, montare gresie și faianță în bucătărie și băi, parchet în dormitoare și pardoseală PVC în sălile de joacă și holuri, uși. Conform constructorului, până la sfârșitul lunii iulie, atât lucrările de construire, cât și montarea dotărilor necesare funcționării creșei vor fi gata.
Potrivit proiectului, creșa din Coresi va avea trei niveluri (demisol, parter și etaj), clădirea fiind amplasată pe un teren cu suprafața de 3.167 de metri pătrați, teren donat municipalității de dezvoltatorul cartierului Coresi. Creșa va avea dotările necesare și va asigura servicii pentru 5 grupe de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.
Descrierea funcțională a clădirii este următoarea:
La demisol sunt organizate spațiile utilitare pentru funcționarea creșei: bucătărie, depozite pentru alimente separate pe categorii, spălătorie, vestiare pentru personal, dotate cu dușuri și grup sanitar. Bucătăria are o zonă dedicată preparării/tăierii alimentelor, o zonă de bucătărie caldă, bucătărie rece, preparare finală și spălător vase.
La parter sunt sălile pentru cele 5 grupe, holul de acces – care va funcționa ca spațiu de filtrare a copiilor – cabinetul medical, izolatorul și camera de tratament. Copiii vor avea vestiare organizate pe grupe de vârstă, toate luminate și ventilate natural. Fiecare grupă de copii are propriul grup sanitar. Tot la acest nivel este dispus un oficiu de preparare finală hrană, unde mâncarea este aranjată în farfurii și distribuită la mese. Pentru grupa mică, de bebeluși, sunt prevăzute un vestiar și o zonă de schimbat, dotată cu mese de înfășat.
La etaj sunt dispuse spațiile folosite de personalul creșei, educatoare, coordonator personal de specialitate, psiholog/logoped. De asemenea, este prevăzută o sală de întruniri pentru seminarii de pregătire a cadrelor didactice, aceasta putând fi folosită și pentru întâlnirile cu părinții. Copiii nu au acces la etaj. Cabinetul psihologului este dotat cu un spațiu de terapie pentru copii.
#GazetaBrașovului