Din 15 iunie începe procesul de înscriere a copiilor la creșele din Brașov, conform comunicatului publicat de Creșa Brașov. Această procedură se va derula până în data de 30 iunie și vizează înscrierea celor mici la cele 9 creșe funcționale în acest moment. Depunerea dosarelor de înscriere se va face, în urma unei programări, la sediul creșei pentru care părinții optează să facă înscrierea copilului (prima opțiune), în intervalul orar 09:00-17:00 (luni-joi), respectiv 09:00 – 16:00 (vineri). Pentru creșa din Coresi, unde lucrările vor fi finalizate până în 31 iulie, se va organiza o sesiune separată de înscrieri.
„În perioada 15-30 iunie se va derula, la nivelul fiecărei creșe, procedura de înscriere a copiilor pentru anul școlar 2023-2024. Pentru a veni în sprijinul părinților, am gândit un sistem de programare, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să aștepte foarte mult pentru depunerea dosarului de înscriere. Prin urmare, ei ne contactează prin e-mail sau telefon și vor fi programați pentru depunerea, verificarea și înregistrarea dosarului de înscriere. Totodată, programul pentru depunerea dosarelor a fost stabilit astfel încât să permită părinților să depună documentele necesare înscrierii copilului la creșă”, a precizat Georgiana Buta, directorul Creșei Brașov.
Pe lângă criteriile generale de departajare stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației*, și în acest an au fost stabilite, de către consiliul de administrație al Creșei Brașov, o serie de criterii specifice astfel încât să se poată face o departajare clară și transparentă a fiecărui dosar depus.
Printre criteriile specifice** aprobate pentru înscrierile din acest an sunt: vârsta copilului – copii peste 2 ani primesc un punctaj mai mare, domiciliu – cei care locuiesc aproape de creșe primesc 5 puncte, la fel ca în cazul celor în care ambii părinți lucrează sau copiii aflați în situații vulnerabile.
Stabilirea criteriilor specifice s-a făcut în urma unei consultări publice, în cadrul căreia brașovenii au fost invitați să vină cu propuneri de completare.
După evaluarea dosarului de înscriere depus prin aplicarea criteriilor de departajare generale și criteriilor specifice, în data de 30 iunie, ora 18:00, lista copiilor admiși, în limita locurilor aprobate, se va publica pe site-ul instituției www.cresebrasov.ro și se va afișa la avizierul fiecărei creșei.
Sesiune separată de înscrieri pentru creșa din cartierul Coresi
Termenul de finalizare a lucrărilor de construire a creșei din cartierul Coresi este 31 iulie. Ca urmare, pentru ea se va organiza o sesiune separată de înscrieri, în această vară, astfel încât, la începutul anului școlar, în luna septembrie, copiii din cartierul Tractorul să poată veni la această creșă.
În acest moment, în Brașov sunt funcționale 9 creșe, cu 1.070 de locuri. Primăria Brașov are în derulare, în diferite faze, alte 5 proiecte pentru construirea de creșe, cel mai avansat fiind cel din cartierul Coresi, care se va finaliza în această vară.
Conform regulamentului de organizare și funcționare, coordonarea și controlul activității pentru Creșa Brașov sunt asigurate de Consiliul Local al Municipiului Brașov și de către primarul municipiului Brașov. Activitatea de educație timpurie antepreșcolară este coordonată metodologic de Inspectoratul Școlar Județean Brașov, prin unități de învățământ preșcolar cu personalitate juridică desemnate în acest scop.
#GazetaBrașovului
* Criteriile generale stabilite de Ministerul Educației, cuprinse în Metodologia – cadru de înscriere a copiilor antepreșcolari în unitățile de învățământ cu personalitate juridică (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):
- a) copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
- b) domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți/al reprezentantului legal este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele/reprezentantul legal depune cererea de înscriere;
- c) ambii părinți ai copilului/părintele unic/reprezentantul legal ai/al copilului lucrează/părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la serviciu, în termen de 30 de zile de la începutul anului școlar sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului; situațiile în care părintele/reprezentantul legal face dovada existenței unei activități de tip PFA/S.R.L. se asimilează cu cea a părinților/ reprezentanților legali care lucrează;
- d) cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
- e) existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- f) existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte (familie monoparentală);
- g) cel puțin unul dintre părinți/părintele unic/reprezentantul legal al copilului se încadrează în una dintre situațiile: (i) pensionat în conformitate cu prevederile legale; (ii) cu certificat de handicap; (iii) șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la agenția pentru ocuparea forței de muncă;
- h) părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea.
** Criteriile specifice de departajare, aprobate de Consiliul de Administrație al Creșei Brașov (art. 23, Regulamentul de înscriere al copiilor în creșele aflate în structura Creșei Brașov):
1). vârsta copilului (conform certificatului de naștere)
a). între 0 și 12 luni = 1 punct
b). între 12 și 18 luni = 2 puncte
c). între 18 și 24 luni = 3 puncte
d). între 24 și 30 luni = 4 puncte
- e) între 30 și 36 luni = 5 puncte
2). domiciliul copilului/locul de muncă al unuia dintre părinți este situat în apropierea unității de învățământ unde părintele depune cererea de înscriere
a). până la 500 m = 5 puncte
b). între 500 m și 1 km = 4 puncte
c). între 1 km și 1,5 km = 3 puncte
d). între 1,5 km și 2 km = 2 puncte
e). între 2 km și 2,5 km =1 punct.
Măsurarea distanței se va realiza prin intermediul aplicației Google Maps pe cale pietonală.
3). activitatea părinților/reprezentanților legali:
a). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care lucrează = 5 puncte
b). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului = 3 puncte
c). pentru fiecare părinte/reprezentant legal care nu lucrează sau nu poate face dovada că lucrează = 1 punct
4). cel puțin unul dintre părinți/reprezentantul legal al copilului urmează o formă de învățământ la zi = 4 puncte
5). existența unui document care dovedește că beneficiază de tutelă sau de o măsură de protecție specială stabilită în condițiile Legii nr. 272/2004 = 5 puncte
6). familie monoparentală – existența unui document care dovedește că este în grija unui singur părinte = 10 puncte 7). pentru fiecare părinte/reprezentant legal al copilului care se încadrează în una dintre situațiile:
- pensionat în conformitate cu prevederile legale = 2 puncte
- cu certificate de handicap = 2 puncte
- șomer, în căutarea unui loc de muncă, cu documente doveditoare de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă= 2 puncte.
8). părintele/reprezentantul legal al copilului are un alt copil minor aflat în întreținere (până la nivelul clasei a IV-a a învățământului primar) și/sau un alt copil înmatriculat în unitatea de învățământ respectivă în anul școlar pentru care se face înscrierea, calculat astfel:
- 1 copil= 1 punct
- 2 copii = 2 puncte
- 3 copii și mai mulți de 3 copii = 3 puncte
9). categoriile vulnerabile, aflate în situații de risc – se atașează ancheta socială/planul de servicii întocmit de D.A.S. Brașov sau Direcția Generală pentru Protecția Copilului, hotărâri judecătorești sau acte medicale, după caz. Sunt categorii vulnerabile, aflate în situații de risc:
a). copilul cu dizabilități/ probleme de dezvoltare psiho-motorii= 5 puncte
b). copilul aflat în plasament în familie =5 puncte
c). copil adoptat/ aflat în procedura de adopție =5 puncte
d). copil provenit din zona conflictului armat din Ucraina= 2 puncte. Părinții ucrainieni (cel puțin unul dintre ei) trebuie să facă dovada unui loc de muncă
10). părintele/reprezentantul legal are calitatea de angajat al Creșei Brașov = 3 puncte.
*** În cazul în care există situații de baraj și după aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare, se vor aplica următoarele criterii în ordinea de mai jos :
1). Copil cu dosar în așteptare în anul școlar 2022-2023 = 2 puncte
2). Copil cu frate/soră minor/ă care urmează o formă de învățământ (preșcolar, școlar – până la nivelul clasei a IV-a) în proximitatea creșei = 2 puncte. Dovadă pentru acest criteriu este adeverința de la unitatea de învățământ aflată în proximitatea creșei.