Site icon Gazeta Brașovului

Astăzi se împlinesc 175 de ani de la publicarea poeziei „ Deșteaptă-te, Române!”

Miercuri, 21 iunie 2023, se împlinesc 175 de ani de la publicarea în premieră la Brașov a poeziei „Un Răsunet/Deșteaptă-te, Române!”, în paginile suplimentului literar„Foaie pentru minte, inimă și literatură” al ziarului „Gazeta de Transilvania”.

 Unul dintre simbolurile cele mai importante ale oricărei țări este imnul care, alături de drapel și stemă, reprezintă sinteza valorilor și idealurilor poporului care-l cântă. Intonarea acestuia este menită a stârni emoție publică, subliniată și de solemnitatea evenimentului în care este invocat.

Încă de la apariție „Deșteaptă-te, Române!” a fost un cântec menit să fie alături de români în cele mai grele momente ale istoriei lor. Versurile militante/combatante i-au chemat pe români la luptă, la (re)deșteptare. Creat după Adunarea de la Blaj de pe Câmpia Libertății din 3/15 mai 1848, când, în rândurile opiniei publice românești emoția era febrilă, poezia trebuia să devină cunoscută. Despre aceasta ne relatează publicistul George Barițiu: „După munca zilei ieșeam amândoi aproape regulat pe la cinci ore la aer curat. Astă dată Andrei venise la mine înainte de amiază ca să eșim spre pădure, că are să-mi mai citească ceva. Era Deșteaptă-te, Române! – Oare cenzura ce va zice? – Vom încerca într-un noroc. Censorul cel mai sever va pleca de acasă, numai câteva zile să așteptăm. – Până atunci doară îi voi afla și o arie.” Această stratagemă a reușit, poezia fiind publicată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă și literatură”, sub titlul „Unu resunetu”.

Cu această ocazie, în deschiderea evenimentului „Recitalul de la ora 5” din 21 iunie 2023 desfășurat la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, va fi intonat Imnul de Stat al României, în interpretarea sopranei Maria Catrina.

#GazetaBrașovului

Exit mobile version