Site icon Gazeta Brașovului

Cu și despre ciuperci de sezon! / Chef Adrian Neag recomandă tocănița de gălbiori cu ceapă și mămăliguță

 

Ciupercile sunt cu adevărat unice, deoarece nu sunt nici plante, nici animale. Iar acesta nu este nicidecum un capriciu al botaniștilor şi biologilor – acesta este un fapt. Diferențele sunt prea mari pentru a clasifica regnul ciuperci ca floră sau faună.

 

Curiozități despre ciuperci:

  1. În atmosferă. în total, aproximativ 2 milioane de specii diferite cresc în lume. tipuri de ciuperci. În același timp, aproximativ 95% dintre ele nu au fost încă studiate.
  2. Ciupercile sunt mai vechi decât dinozaurii. Cea mai veche ciupercă fosilă găsită vreodată de arheologi a crescut pe Pământ în urmă cu aproximativ 400 de milioane de ani.
  3. Unele ciuperci prădătoare au dispozitive speciale pentru prinderea insectelor cu care se hrănesc.
  4. Aproximativ 90% din aproape orice ciupercă este apă.
  5. Cele mai scumpe ciuperci din lume sunt trufele.
  6. Cea mai mare ciupercă din lume, cântărind 168 kg, a fost găsită în 1988 în Japonia.
  7. În SUA, Oregon, o ciupercă crește cu o suprafață de miceliu de peste 900 de hectare. Ea este cea mai mare ființă vie cunoscută de pe Pământ.
  8. Vechiul împărat roman Claudius a fost otrăvit cu o supă în care s-a adăugat un ciupercă otrăvitoare.
  9. O ciupercă în creștere este capabilă să pătrundă prin asfalt și piatră.
  10. Unele specii, cum ar fi ciupercile de toamnă, strălucesc în întuneric.

În România există mai multe soiuri de ciuperci comestibile, atât în mediul natural , cât și în crescătorii.

 

Ne oprim astăzi la 3 soiuri de ciuperci, din cele mai apreciate în lumea gurmanzilor.

 

Hribii cenușii (Boletus edulis) sunt una dintre cele mai apreciate ciuperci sălbatice din bucătăria italiană și franceză, însă sunt o alegere populară în întreaga lume! Hribii cenușii pot fi cumpărați proaspeți sau conservați, dar cel mai frecvent sunt disponibili uscați. Pentru a folosi porcini uscate, va trebui să le înmuiați în apă fierbinte timp de 10-15 minute înainte de a găti cu ele.

Zbârciogii (Morchella esculenta) sunt cultivați doar în sălbăticie. Aceste ciuperci sunt ușor de distins după exteriorul lor, care seamănă cu un fagure de miere.  Aceste ciuperci au un gust puternic, de nucă și o aromă pământie. De asemenea, au o textură cărnoasă, spre deosebire de textura vâscoasă a altor soiuri de ciuperci. Acest lucru le face să fie o alternativă excelentă la carne dacă sunteți în căutarea unei alternative vegetariene. Zbârciogii trebuie întotdeauna să fie bine gătiți și sunt fantastici într-o gamă largă de preparate, inclusiv paste și sosuri cremoase. Deși au existat eforturi pentru a cultiva zbârciogi, acestea sunt extrem de dificil de cultivat. Drept urmare, trebuie să fie culese din locurile în care cresc în mod natural, ceea ce le face să fie o ciupercă dificil de procurat.  De asemenea, ar trebui să fiți atenți la falșii zbârciogi, deoarece există o serie de specii care arată asemănător, dar care sunt de fapt otrăvitoare.

Găbiorii (Cantharellus cibarius) sunt ciuperci sălbatice care cresc în grupuri mici în zonele împădurite, mai des alături de fagi sau mesteceni. Aroma lor bogată se potrivește bine cu ouăle și sosurile cu smântână. Gălbiorii pot fi folosiți în orice rețetă care cere ciuperci, dar se descurcă cel mai bine în mâncăruri în care sunt puși în evidență. Aceste ciuperci sunt scumpe, deoarece au nevoie de condiții specifice de creștere. Sunt de culoare galbenă spre portocalie. Culoarea lor strălucitoare le face ușor de reperat pe solul pădurii.

 

Pentru astăzi vă recomand o rețetă ușoară, gustoasă și la îndemâna tuturor.

 

Tocăniță de gălbiori cu ceapă și mămăliguță

 

Ingrediente:

500 gr gălbiori, 4 căței de usturoi, 1 ceapă medie, 3 linguri ulei de măsline, 100 ml vin alb sec, 200 ml smântână pentru gătit, 2 linguri de muștar, o legătură de pătrunjel

 

Spălăm bine gălbiorii cu apa rece, în mai multe ape, pentru ca să eliminăm și ultimul fir de nisip. Îi lăsăm la scurs. Într-o tigaie tragem gălbiorii cu puțin ulei de măsline la foc mare pentru aproximativ 8-10  minute.

Separat călim ceapa și usturoiul tocate mărunt, adăugăm vinul, smântâna și muștarul și lăsam sa fiarbă aproximativ 10 minute la foc domol să se formeze sosul. Adăugăm bureții galbeni și mai fierbem 2-3 minute, punem și pătrunjelul și gata.

Punem apa de mămăliga la fiert cu sare și când fierbe apa, reducem focul la minim, turnam făina de mălai în fir subțire, pentru a nu face cocoloașe. Fierbem la foc mic pentru 15-20 de minute.

Se servește caldă împreună cu un pahar de vin alb demisec, de unde vă place vouă.

 

Poftă bună și Trai bun cu Doamna !

 

Chef Adrian Neag

 

Credit foto – Adina Neag

Exit mobile version