Site icon Gazeta Brașovului

Ministrul Adrian Ioan Veștea – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM (Video)

 

Mădălina Dobrovolschi: De ce nu s-au făcut drumuri și autostrăzi atâția ani?

Adrian Ioan Veștea: „Eu sunt în asentimentul românilor. Este nevoie de mai multă asumare și fiecare proiect odată început trebuie finalizat. […] Vedem cu toții că acume există o implicare mare din partea actualului Guvern. Am atins borna de 1000 de kilometri, care nu este foarte mult, dar dacă ne raportăm la ceea ce urmează putem spune că s-au dinamziat lucrurile.

O veste bună – în prezent, Ministerul Dezvoltării derulează un proiect important care conferă tuturor celor care vor să ajungă în Brașov pe o variantă alternativă la DN1 din Câmpina, Valea Doftanei, Brădet, Săcele. Sperăm ca în doi ani de zile să avem un astfel de obiectiv funcțional. (n.r. Autostrada Brașov) […] Partea bună este că a depășit foarte multe etape birocratice. Avem întâlniri lunare cu autoritățile din Prahova și Brașov. În prezent finalizăm partea de proiectare. Vom da ordinul de începere, sper să se întâmple până la finele acestui an. Și, mai mult decât atât, începem organziarea de șantier, lucru care se va întâmpla în perioada următoare. În doi ani de zile acest proiect va fi implementat și va fi un proiect care – Comarnic-Brașov – în perioada în care se va construit autostrada vom avea organziare de șantier și vom avea o variantă alternativă pentru o mobilitate mai bună”.

Video

 

Mădălina Dobrovolschi: Unde este zona cea mai puțin interconectată cu restul țării. V-ați pus vreodată problema ce pierderi are România din această cauză?

Adrian Ioan Veștea: „Zona de nord-est, unde azi și ei sunt în aceeași situație ca multe alte zone ale țării. Cred că în perioada următoare trebuie să existe mai mult dinamism și mai multă implicare”.

Mădălina Dobrovolschi: Au fost blocaje și foarte multă corupție în zona asta…

Adrian Ioan Veștea: „Au apărut foarte multe situații care nu au dus la un progres foarte mare. Anul electoral viitor vom fi monitorizați și vom vedea dacă cei 250 de kilometri vor fi realizați. Eu am convingerea că vor fi realizați”.

Adrian Ioan Veștea:Nu avem doar o contractare de 100%, ci una de 130%. Voi monitoriza să atingem toți indicatorii”.

Adrian Ioan Veștea, despre PNRR: „Sunt jaloane pe care trebuie să le îndeplinim, să facem aceste reforme și să respectăm ce am declarat când am accesat aceste oportunități de finanțare”.

Adrian Ioan Veștea: „Am participat la mai multe ședințe de lucru și am văzut o preocupare destul de serioasă și am convingerea că cei 250 de kilometri asumați îi va realiza”.

Mădălina Dobrovolschi: Infrastructura nu înseamnă doar drumuri și autostrăzi. Care este strategia ministerului acum entru recuperera unor declaje pe zona de canalizare, racordare rețele apă? Școli cu toaleta în curte.

Adrian Ioan Veștea: „Sunt din ce în ce mai puțin și cred că responsabilitatea ar fi trebuit să revină edililor”.

Adrian Ioan Veștea:Azi, programele pe care le derulează Ministerul Dezvoltării – Programe de dezvoltare locală 1 si 2 – au rezolvat o mare parte din aceste probleme”.

Adrian Ioan Veștea, despre Programul Anghel Saligny: „Este un program care se adresează tuturor localităților din România. 4683 de obiecte de investiții și avem undeva la 3139 de UAT care au aplicat pe acest program”.

Adrian Ioan Veștea: „În fiecare săptămână avem întâlniri la Ministerul Dezvoltării – 800 de primari au trecut pragul Ministerului Dezvoltării până acum de când sunt. / Sunt o persoană echilibrată și nu am făcut diferențe de partid”.

Mădălina Dobrovolschi: Aeroportul din Brașov – care este planul de dezvoltare?

Adrian Ioan Veștea: „Este un proiect extrem de important care nu necesită doar lucrări de infrastructură. Dacă ne raportăm la cifrele primelor trei luni ale acestui ani, putem spune că Brașovul s-a mișcat foarte bine. Este un aeroport viabil, care se poate susține pe viitor. Sunt și anumite neajunsuri și trebuie să le vedem și pe acelea”.

Adrian Ioan Veștea: „Intervalul acesta (n.r. de 12 ore) în momentul în care am avut astfel de discuții, când am pus pe grafic toate lucrările care mai trebuiau finalizate ni s-a spus că nu au capacitatea și persoane să opereze mai mult de 12 ore”.

#GazetaBrașovului

Exit mobile version