Site icon Gazeta Brașovului

De ZIUA CULTURII NAȚIONALE vă implorăm, SALVAȚI TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU”!

 

De asemenea prin adresa nr. 6 din 15.01.2024, înaintată Sindicatului Independent al Salariaților, colegii actori care nu sunt membri de sindicat, au solicitat organizației noastre să susțină public următorul apel :

 

De ZIUA CULTURII NAȚIONALE

vă implorăm,

SALVAȚI TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU”!

 

Dincolo de festivismul unor evenimente care-și propun să marcheze ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII, există adevărata ”dimensiune” a instituțiilor de cultură în România, concretizată uneori în situații aberante, absolut jenante, precum aceea pe care o trăim zi de zi la Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov… Suntem un grup de actori mâhniți și dezamăgiți, care nu mai putem îndura tăcerea la care ne obligă sistemul… Ideea de cultură, arta pe care o slujim, ne dau putere să rostim adevărul… Ne revoltă ceea ce se întâmplă în Teatru și denunțăm condiția mizerabilă, la care suntem supuși de managerul interimar Dan Cogălniceanu.

Printr-o tehnică ilegală și neprofesională, am fost reduși la tăcerea absolută, de către mafia de regizori si manageri care încearcă să pună stapânire pe teatrul romanesc și care a fost implementată cu ”mare succes” la Brașov de către actorul Dan Cogălniceanu, aflat acum pe postul de manager interimar.

Pentru că la Brașov nu se organizează concursuri, ca actor nu ai cum să intri în Teatru… Posibilitatea noastră de a ne practica profesia depinde doar de manager și atunci…, da, este adevărat că unii dintre noi am dat bani managerului ca sa fim angajati, iar unora dintre fete li s-au cerut servicii intime… Dacă am trecut de acest prim pas și… incredibil, am reușit să ne angajăm într-un Teatru, noi actorii suntem ținuți cu contract pe perioadă determinată ani de zile…. Dacă la un moment dat îndraznești să spui ceva sau să ai o opinie de natură artistică sau organizatorică, managerul îți găsește un motiv pentru care nu-ți mai prelungește contractul ! Singura șansă a actorului pentru a exista în Teatrul ”Sică Alexandrescu” este TĂCEREA!!!

Trebuie să te prefaci că nu vezi nimic din ceea ce se petrece în jur… Să nu vezi de pildă, că la Teatrul ”Sică Alexandrescu” nu se alcătuiește un repertoriu și un program anual ca la orice Teatru normal! Piesele care se pun în scenă sunt rezultatul unor întâmplări… Ele sunt propuse de regizori și după cum ne-au mărturisit aceștia, managerul interimar Dan Cogălniceanu nici măcar nu le citește. Nu avem un Consiliu Artistic care să evalueze proiectele și toate celelalte probleme de această natură, pentru că de fapt, acestea nici nu contează…

Regizorii care sunt adusi sa monteze și de altfel toate contractele instituției, reprezintă  doar ”business-ul” managerului interimar acum, Dan Cogălniceanu, poreclit para-ndărătul, care controlează in totalitate, pe bani publici, destinele instituției!

Programul se face de către un regizor tehnic alcoolic, după preferințele unor colegi  angajați și la alte Teatre, care cu o butelcuță de vin și cu binecuvântarea managerului interimar, iau de la Teatrul din Brașov un salariu bun, pe degeaba. În felul acesta, pentru ACEEAȘI BANI, unii actori au un spectacol pe lună, iar alții joacă până la epuizare…

Să exiști ca actor în Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov, presupune să ai putertea SĂ ÎNCHIZI OCHII, când îl vezi pe managerul tău, singurul care îți conduce destinele artistice și care bate spre 50 de ani, libidinos și cu burtă, în rolul lui Vulpașin din ”Nastasia”… , pentru că el, care nu are bun simț și nici rațiune, vrea să joace rolurile principale în toate spectacolele…

Fără să dea explicații nimănui, managerul interimar Dan Cogălniceanu a pus pe butuci și celebrul Festival de Dramaturgie Contemporană, care aproape 50 de ani, reunea la Brașov, în luna noiembrie, elita teatrului românesc!!!

Nu mai există niciun criteriu sau standard în privinta calitatii artistice a spectacolului, iar actorul nu are dreptul la opinie, în această muncă de creație în echipă, în care comunicarea este foarte importantă!  La Brasov nu exista critica sau presa de specialitate, iar din pricina incapacității managerului de a promova Teatrul ”Sică Alexandrescu” și de a întreține relații cordiale cu instituții similare, Teatrul nostru nu mai este invitat la festivaluri, cronicarii nu sunt invitați la premierele noastre și astfel Teatrul ”Sică Alexandrescu” este izolat de lumea teatrului românesc, funcționând la nivelul unei case de cultură… Pentru că, de fapt Dan  Cogălniceanu – omul USR-ului, a transformat Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, în Coreea de Nord a teatrului românesc.

Uneori, nouă ne este jena de spectacolele in care jucam, iar asta este pentru un actor, durerea cea mai mare… ! Dar acest lucru nu intereseaza și nu deranjează pe nimeni. Pentru administrația USR de la Primăria Brașov conteaza doar numarul de premiere si încasarile… Oricum lipsa de implicare a doamnei viceprimar Flavia Boghiu, care are răspunderea bunei organizări a instituțiilor din subordine, este de neînțeles!!!

Dar noi ca actori, în felul acesta nu putem vibra la unison cu această profesie vocațională, pentru care unii dintre noi am făcut sacrificii uriașe, mâncând în facultate pâine cu muștar până la intoxicație și multe altele apoi…

Nu acesta este Teatrul, nu aceasta este arta pentru care am dorit să trăim!

De aceea vrem ca dumneavoastră spectatorii să cunoașteți ADEVĂRUL din sufletele noastre, atunci când ne aplaudați la finalul fiecărui spectacol, iar noi vă privim prin halourile create de lumina reflectoarelor…

De aceea, astăzi de ZIUA CULTURII NAȚIONALE solicităm înțelegere pentru păstrarea identității noastre… Avem colegi care au mai reclamat anumite nereguli, dar noi ca actori nu putem sa iesim, sa spunem public ce ne doare, pentru ca dupa aceea urmează negreșit represaliile… Nu mai esti distribuit, nu mai joci, esti marginalizat si îndepartat. Suntem însă gata să dăm mărturie despre toate acestea, atunci când Dan Cogălniceanu nu v-a mai fi manager interimar… Până atunci, abandonați de administrația locală, suntem la cheremul acestui fanatic, căruia dacă nu-i cânți în strună, se leapădă de tine ca de o măsea stricată… așa cum, la finalul anului trecut, managerul interimar Dan Cogălniceanu a îndepărtat-o din Teatru chiar și pe actrița Viorica Geantă Chelbea, datorită căreia a ajuns el manager…

Pentru cine nu știe, Viorica Geantă Chelbea are un palmares absolut impresionant, cu numeroase premii, cronici elogioase, o filmografie bogată și care, nu în ultimul rând, este cetățean de onoare al Brașovului.

Dacă pe Viorica Geantă Chelbea a dat-o afară, oricare dintre noi contăm cu mult mai puțin…

Când actrița l-a întrebat pe Dan Cogălniceanu, de ce nu-i mai prelungește contractul, singurul argument al acestuia a fost : ”asa vreau eu”!

În aceste zile repetăm ca niște nebuni pentru a o înlocui pe Viorica Geantă Chelbea în toate spectacolele în care juca. Dar, sa înlocuiești o actriță cunoscută și iubită de public, cu o actriță de care nu a auzit nimeni, adusă de la București, pe banii comunității, doar din ambiția unui manager nebun, lăsat singur la butoane,  așa cum spunea un coleg, e un demers împotriva teatrului, împotriva intereselor instituției și a culturii pe care o celebrăm în aceste zile!

Dar cultura, teatrul și arta în general sunt incompatibile cu Dan Cogălniceanu, managerul mediocrității, a conflictelor, managerul ciubucurilor și în final managerul subculturii…

De aceea, astăzi când celebrăm cultura națională, cerem Primăriei Municipiului Brașov si Consiliului Local, sa ne elibereze de ”binecuvântarea” manageriatului lui Dan Cogălniceanu!!! Vrem să ne întoarcem în lumea teatrului românesc, în lumea competițiilor și festivalurilor din Romania, acolo  unde ne este locul!

Rugăm mass media, UNITER, spectatorii si opinia publică, să ne sustină în acest demers !

  ELIBERAȚI ACTORII CAPTIVI ÎN ÎMPĂRĂȚIA LUI DAN COGĂLNICEANU !

SALVAȚI TEATRUL ”SICĂ ALEXANDRESCU”!

 

 

Conducerea Sindicatului Independent al Salariaților din Teatrul ”Sică Alexandrescu” are cunoștință de problemele semnalate de actori și menționează că aceștia nu sunt membri de sindicat pentru că managarul interimar Dan Cogălniceanu le-a interzis să facă parte din organizație, deși legislația română precum și Regulamentul de Ordine Interioară interzice cu desăvârșire acest lucru. Mai mult, managerul interimar Dan Cogălniceanu a dus în ultimul an o campanie furibundă împotriva membrilor de sindicat, făcând presiuni asupra acestora să iasă din organizație, sindicatul fiind în posesia declarațiilor date de colegi.

Organizația sindicală a făcut nenumărate demersuri prin care a scos în evidența abuzurile managerului interimar al instituției, Dan Cogălniceanu, de la nerespectarea legislației și angajări făcute după bunul plac, până la jignirea salariaților și tratament discriminatoriu în formă continuată.

Primăria Municipiului Brașov, în calitate de Ordonator Principal de Credite, în speță doamna viceprimar Flavia Boghiu care are ca sarcină  delegată de către primar, buna organizare și funcționare a instituțiilor de cultură, nu a luat nicio măsură, în ciuda tuturor abuzurilor și derapajelor managerului, sugerând un grad de complicitate și de interes al domniei sale și al USR, în raport cu Dan Cogălniceanu.

În felul acesta, timp de patru ani cât actorul Dan Cogălniceanu a ocupat postul de  manager și apoi manager interimar, a îndepărtat din Teatru, prin decizii abuzive, considerăm noi, pe următorii colegi :

– Dana Torcea – director economic

– Adriana Neag – casier

– Simona Madaraș – director economic

– Bogdana Banu – secretar literar

– Vlad Jipa – actor

– Roxana Marin Popescu – avocat

– Răzvan Atanasescu – specialist marketing

– George Custură – actor

– Diana Stegaru – secretar literar

– Arsenică Nan – pictor executant

– Eva Buga – plasatoare

– Aurel Virca – administrator

– Viorica Geantă Chelbea – actriță

– Petrică Munteanu – maestru lumini

Toată această listă a culminat în decembrie anul trecut cu alugarea efectivă din Teatru a doamnei Viorica Geantă Chelbea, după cum au arătat și colegii actori, care deși s-a pensionat recent, este în deplină forță creatoare și care este o personalitate artistică ce nu poate fi separată sub nicio formă de imaginea Teatrului ”Sică Alexandrescu”.

Tot la finalul anului trecut a decis ca, maestrului de lumini Munteanu Petrică-Vasile să nu i se mai prelungească contractul individual de muncă, deși colegul nostru Munteanu Petrică-Vasile activează în cadrul instituției circa 20 de ani, din care ultimii 6 ani în mod neîntrerupt, iar managerul interimar fără nici o explicație nu a scos postul de maestru de lumini la concurs în vederea ocupării acestuia pe perioadă nedeterminată, alegând în schimb să prelungească anual contractul individual de muncă al colegului nostru, printr-un abuz la lege. Din acest motiv, Sindicatul a contestat deja decizia la Tribunal, în dosarul cu nr. 268/62/2024, iar măsura în care Teatrul ”Sică Alexandrescu” respectă legislația, este limpede demonstrată de toate procese pierdute în instanță de către instituție, de-a lungul timpului.

Sindicatul Independent al Salariaților condamnă vehement aceaste abuzuri ale managerului interimar Dan Cogălniceanu și atrage atenția asupra faptului că decizia sa unilaterala de a nu mai prelungi contractele individuale de muncă ale celor doi colegi menționați anterior, care au performanțe profesionale deosebite, reprezintă un act iresponsabil desfășurat împotriva profesionalismului și foarte grav, împotriva intereselor instituției.  !!!

Comportamentul său pare a fi de natură patologică, sugerătă și de caracterul său permanent conflictual. Amintim că în urmă cu mai mulți ani, când era angajat ca actor la Teatrul ”Sică Alexandrescu”, Dan Cogălniceanu a fost dat afară de fostul director Claudiu Goga, pentru că nu s-a prezentat la spectacolul în care juca, în deschiderea festivalului de la Buzău, iar apoi, în timp ce Dan Cogălniceanu era angajat la Teatrul din Constanța, a fost dat afară de manager Beatrice Rancea pentru că absenta de asemenea de la spectacole.

După ce a revenit la Teatrul ”Sică Alexandrescu” ca manager, în iulie 2017, a declarat în curtea instituției (la țigară), mai în glumă, mai în serios, după cum relatează colegii prezenți : ”O să vă dau afară pe toți!”

Timp de aproape patru ani cât s-a aflat în postura de manager la Teatrul ”Sică Alexandrescu” a făcut ravagii în colectiv, după cum am arătat, concretizată în cele 14 persoane date afară și în 9 procese cu angajații, ( 2 le-a pierdut, iar 7 se desfășoară în prezent).

Derapajele sale au fost deseori amendate de mass-media brașoveană, ceea ce evident a deteriorat considerabil imaginea Teatrului nostru.

Adăugăm ca argument, descrierea pe care i-o face în aceste zile dramaturgul Cornel Udrea, pe rețelele de socializare:

Pentru că așa vreau”, declar public faptul că Dan Cogălniceanu,  managerul interimar al Teatrului ” Sică Alexandrescu” din Brașov este o defecțiune reziduală,  în lanțul trofic, un produs politic scăpat din găozul democrației noastre, nematurizată îndeajuns,  care aduce grave deservicii de identitate și prestigiu, culturale, Cetății Brașovului.

Măcinat de complexele insuficienței, ale mediocrității artistice, se răzbună complementar, instaurînd în vremelnicia numirii sale ca director interimar, pe valorile Teatrului, pe partea luminoasă a biografiei acestuia.

Printre performanțele acestui ganglion subnutrit cultural se află izolarea socială în breasla teatrelor, inexistența unui repertoriu stagiar fix, distrugerea Festivalului de Dramaturgie Contemporană, o manifestare aproape semicentenară, îndepărtarea din Teatru a unor valori ce l-au consacrat, cum este cazul actriței Viorica Geantă-Chelbea, cetățean de onoare al Brașovului, un artist cu o carieră grea consistentă, pe scândură și în cinematografie.

De ce a trimis-o în șomaj ? ” Pentru că așa vreau !”.

Ei, uite de aceea,, ” Pentru că așa vreau !”, discreționar și adrenalinic te declar cetățean de dezonoare al Brașovului, în calitatea mea de ziarist vechi, de peste 50 de ani, scriitor cu 179 de titluri de carte, publicate, 85 de premiere teatrale, pe scenă, la Radio și în televiziune, premii în dramaturgie, jucat în Bulgaria, Franța, Danemarca, Suedia în piesele căruia s-au regăsit nume MARI ale Teatrului românesc.

Ești chintesența polititrucizării culturii,  și a Teatrului Românesc, ce suferă lovituri în plexul social,  nemeritate, din partea incompetenților decizionali, a vremelnicilor care vor aburi mereu clepsidra numai pe dinafară.

Într-o zi, nu foarte prielnică, neuronul megaloman ce ți se joacă acum, cu ecou, sub osul frunții, va constata ce nasol este să fii administrator, intermiar la azilul de noapte.

Dodolotzule care ești să mor dacă num eșt simpatic ca conducător de teatrul!

PS Nuț vine a crede cem povestește oameni la telefon despre dumneta. Dacă 30% îi pă bune, apoi îi bai mare ! Nu numa’ gura bate ….

În aceste condiții, ne alăturăm colegilor noștri actori și cerem primarului Allen Coliban destituirea imediată a managerului interimar Dan Cogălniceanu, care deja reprezintă un pericol, după cum am arătat, pentru imaginea Teatrului ”Sică Alexandrescu” și pentru integritatea Colectivului.

Solicitarea noastră este atât legală cât și morală, deoarece actorul Dan Cogălniceanu a fost pus în funcție, în urma unui concurs aranjat de către fostul primar George Scripcaru, fapt ce poate fi relatat oricând de o parsoană cheie din primărie, care și-a reexprimat disponibilitatea în acest sens, chiar în aceste zile. Pe de altă parte, numirea oricărui manager interimar se face pentru o perioadă de trei luni, timp în care Ordonatorul Principal de Credite, adică Primăria Brașov, conform legii, are obligația de a organiza un nou concurs.

Prin urmare Dan Cogălniceanu se află în prezent în afara perioadei de contract, motiv pentru care, conform legii, vă rugăm să numiți un alt manager interimar, agreat de cele două părți.

De asemenea solicităm reangajarea colegilor : Viorica Geantă Chelbea, Munteanu Petrică Vasile, Stegaru Diana și Buga Eva înlăturați din Teatru la finalul anului trecut fără niciun motiv, din deciziile iresponsabile ale managerului interimar, bazate pe singurul său argument : ”AȘA VREAU EU”

Ovidiu Grădinar – președinte SIS, tel.0745983191

Constantin Bărbulescu – secretar general SIS, tel. 0770882470

 

#GazetaBrașovului

Exit mobile version