Site icon Gazeta Brașovului

Ciolacu pe modelul lui Trump & Musk?

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 20 februarie 2025, inițierea unei ample reforme administrative, vizând reducerea cheltuielilor de funcționare ale Guvernului României. În cadrul acestei măsuri, 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din cele 32 de instituții aflate în subordinea și coordonarea Executivului vor fi eliminate. 
„Așa cum am promis public, demarăm cea mai mare reducere a cheltuielilor de funcționare din istoria Guvernului României. Eliminăm 1.800 de posturi de funcționari publici și contractuali din cele 32 de instituții aflate în subordine și coordonare”, a declarat premierul Ciolacu. 
Pe lângă reducerea numărului de posturi, planul prevede și desființarea sau comasarea unor autorități și instituții, precum și tăierea unor funcții de demnitari. În total, se estimează o scădere a numărului de posturi cu 13,5%. Premierul consideră că această măsură reprezintă un semnal concret așteptat de opinia publică și, în special, de mediul de afaceri. 
Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu a menționat că s-a inspirat din exemplul lui Elon Musk pentru a iniția această „curățenie” în aparatul central al Guvernului. El a subliniat necesitatea eficientizării activității administrației publice, afirmând că „românii nu mai pot plăti din taxele lor nemunca și lipsa de performanță”. 
Această decizie vine în contextul în care, în aparatul central al Guvernului, există numeroase agenții și autorități cu activități suprapuse sau complementare. În subordinea directă a Executivului și a Secretariatului General al Guvernului (SGG) se află aproape 40 de entități guvernamentale. O eficientizare guvernamentală trebuia realizată până la 30 iunie 2024, prin comasarea a cel puțin 20% din numărul de agenții, conform Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, însă acest obiectiv nu a fost atins la termenul stabilit. 
Prin implementarea acestor măsuri, Guvernul urmărește optimizarea structurii administrative și reducerea cheltuielilor bugetare, răspunzând astfel așteptărilor societății civile și ale mediului de afaceri privind eficiența și responsabilitatea în gestionarea resurselor publice.
Exit mobile version