Site icon Gazeta Brașovului

Donald Trump afirmă că Rusia are „atuurile” în orice negocieri de pace pentru încheierea războiului din Ucraina

Fostul președinte al SUA a declarat pentru BBC că are încredere că Moscova dorește încheierea războiului, pe care Rusia l-a început acum aproape trei ani printr-o invazie pe scară largă.

Trump făcea aceste declarații în timp ce se întorcea la Washington DC după ce a participat la o conferință de investiții susținută de Arabia Saudită în Florida. În cadrul evenimentului, el l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „dictator” pentru a doua oară în aceeași zi.

Fostul lider de la Casa Albă a fost iritat de reacția lui Zelenski la discuțiile dintre SUA și Rusia desfășurate în Arabia Saudită, la care Ucraina nu a fost invitată. Zelenski a declarat că Trump „trăiește într-un spațiu al dezinformării” controlat de Moscova.

„Cred că rușii vor să vadă sfârșitul războiului, chiar cred asta. Consider că ei dețin o parte din atuuri, deoarece au cucerit mult teritoriu. Au atuurile”, a declarat Trump pentru BBC la bordul Air Force One.

Întrebat dacă are încredere că Rusia dorește pacea, Trump a răspuns: „Da, am”.

Aceste declarații au venit după ce, în Florida, Trump a lansat noi atacuri la adresa lui Zelenski, numindu-l „dictator” la doar câteva ore după ce utilizase aceeași expresie într-o postare pe rețeaua Truth Social.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că postarea lui Trump a fost o reacție directă la comentariile lui Zelenski privind „dezinformarea”.

„Refuză să organizeze alegeri. Are o popularitate scăzută în sondajele reale din Ucraina. Cum ai putea fi popular când fiecare oraș este distrus?”, a declarat Trump în Florida.

Mandatul de cinci ani al lui Zelenski ar fi trebuit să se încheie în mai 2024. Cu toate acestea, Ucraina se află sub lege marțială din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă, iar alegerile au fost suspendate.

Trump a încercat să pună la îndoială popularitatea lui Zelenski, susținând că președintele ucrainean avea doar 4% susținere. Însă, potrivit BBC Verify, un sondaj realizat luna aceasta arată că 57% dintre ucraineni au declarat că au încredere în Zelenski.

Afirmarea lui Trump că Zelenski este un „dictator” a fost rapid criticată de liderii europeni, inclusiv de cancelarul german Olaf Scholz, care a spus că „este pur și simplu greșit și periculos să îi negi președintelui Zelenski legitimitatea democratică”.

Prim-ministrul britanic, Sir Keir Starmer, și-a exprimat sprijinul pentru Zelenski într-o convorbire telefonică cu liderul ucrainean.

Marți, oficiali americani și ruși au avut primele discuții directe la nivel înalt de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, însă Ucraina nu a fost invitată.

Trump a părut apoi să dea vina pe Ucraina pentru război, afirmând: „Nu ar fi trebuit niciodată să începeți. Ați fi putut ajunge la un acord”.

În replică, Zelenski a acuzat Rusia că minte în urma acestei „întâlniri notoriu dubioase” de marți.

„Cu tot respectul pentru fostul președinte Donald Trump, ca lider… el trăiește într-un spațiu al dezinformării”, a declarat Zelenski.

Exit mobile version