Site icon Gazeta Brașovului

Rușii le-au cerut americanilor ca NATO să revină „pe aliniamentul din 1997”. „România a fost informată”

Consilierul prezidențial pentru apărare și securitate națională, precum și șeful Cancelariei Prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri, în cadrul unui interviu acordat postului Antena 3 CNN, că delegația Federației Ruse a solicitat celei americane, în cadrul negocierilor desfășurate la Riad, o redefinire a sferelor de influență în Europa, solicitând totodată retragerea forțelor SUA din Europa de Est, inclusiv de pe teritoriul României.

„E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americanii. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibiltiate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani privind criza americană”, a spus Cristian Diaconescu.

De asemenea, acesta a subliniat că obiectivele strategice ale Rusiei includ, pe termen lung, influențarea poziției Statelor Unite astfel încât acestea să determine, în cadrul NATO, retragerea garanțiilor de securitate pentru statele aliate care au aderat după 1997. „Aceasta ar însemna că țările intrate în NATO după 1997 nu ar mai beneficia de actualele garanții de securitate, ceea ce le-ar situa într-un context de negociere în care nu ar fi direct implicate – similar cu situația de la Yalta. Un astfel de scenariu ar putea conduce, în mod evident, la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Aceste aspecte nu reprezintă o interpretare personală, ci reflectă în mod direct poziția exprimată de partea rusă”, a adăugat consilierul prezidențial.

Cristian Diaconescu a confirmat, de asemenea, că România a fost informată în legătură cu aceste discuții. „Am fost notificați, ceea ce subliniază relevanța strategică a României. Informațiile ne-au fost transmise, fără a fi solicitate de partea română. În acest moment, Statele Unite au respins solicitările ruse, însă nu există garanții pentru evoluțiile viitoare”, a concluzionat șeful Cancelariei Prezidențiale.

Exit mobile version