O conferință de presă organizată astăzi, 20 februarie 2025, de către directorul general interimar al Companiei Apa Brașov, ing. Daniel Gligoraș, a scos la lumină acuzații grave care ar putea zgudui scena politică și administrativă a județului Brașov. Într-o declarație explozivă, acesta a dezvăluit detalii șocante despre salariile colosale, presiunile politice și tentativele de preluare suspectă a companiei de apă.
Salariu de lux și clauză contractuală de aur
Gligoraș a confirmat în fața jurnaliștilor că salariul său brut se ridică la 71.000 RON pe lună, sumă care depășește salariul președintelui României. Și mai șocant, el a recunoscut că a negociat o clauză contractuală care îi garantează 400.000 de euro în cazul demiterii sale, o prevedere care ridică mari semne de întrebare cu privire la transparența contractelor din Compania Apa.
Presiuni pentru angajări „de casă” și schimbarea conducerii
Directorul interimar a dezvăluit că, la scurt timp după numirea sa, Liviu Cocoș, președintele Consiliului de Administrație al Companiei Apa, l-a presat să semneze un contract cu o firmă „de casă” care urma să gestioneze angajările și să faciliteze numirea unui nou director general. Mai mult, Gligoraș a susținut că vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, nu a fost străin de aceste presiuni și că acesta ar încerca să-l impună pe Cocoș ca viitor director general al companiei.
Un fost condamnat pentru corupție în fruntea Companiei Apa?
Întrebarea care a planat în timpul conferinței a fost cum este posibil ca Liviu Cocoș, fost primar al orașului Predeal și condamnat definitiv pentru abuz în serviciu, să ocupe o poziție de conducere într-o companie strategică precum Compania Apa Brașov. Reamintim că, în 2016, Cocoș a fost găsit vinovat pentru alocarea preferențială a locuințelor ANL și a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Mai grav, acesta este singurul fost primar din județul Brașov care a predat serviciul public de apă al Predealului către RAJA Constanța, o companie controlată de interese obscure. Acum, există suspiciuni că el și Șerban Todorică ar încerca să falimenteze Compania Apa Brașov pentru a o vinde ulterior tot către RAJA Constanța.
Indemnizații uriașe și complicități la nivel înalt
O altă bombă detonată de Gligoraș în conferință este legată de Doru Popa, directorul economic al Companiei Apa, despre care susține că ar fi primit o indemnizație de peste 1.050.000 RON în doar 10 luni. Deși a semnalat acest lucru Consiliului de Administrație, nimeni nu a fost interesat să ia măsuri.
„De ce Șerban Todorică ascunde această informație? Pentru că Popa votează exact așa cum i se cere?”, a întrebat retoric Gligoraș.
Cine sunt personajele din spatele acestui scandal?
1. Șerban Todorică Constantin – Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, fost primar al comunei Prejmer, achitat într-un dosar de corupție după strămutarea procesului la Curtea de Apel Alba Iulia. Recent, s-a aflat că nu a declarat un teren de 22.000 mp într-o arie protejată și o datorie de 30.000 de euro timp de 14 ani.
2. Liviu Cocoș – Fost primar al Predealului, condamnat pentru abuz în serviciu, actualmente președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Apa Brașov. Consilier personal al primarului din Hărman, este suspectat că urmărește preluarea Companiei Apa și vânzarea acesteia către RAJA Constanța.
Concluzia: cine controlează resursele vitale ale Brașovului?
Acest scandal scoate la iveală un mecanism bine pus la punct prin care oameni cu trecut dubios și interese obscure controlează companii publice strategice. Cine îi protejează? Cine le permite să ia decizii care afectează zeci de mii de oameni? Aceste întrebări trebuie să primească răspunsuri urgente, iar autoritățile judiciare ar trebui să intervină pentru a preveni un posibil dezastru administrativ.
Dacă cineva se întreabă de ce România nu merge într-o direcție corectă, acest caz oferă un răspuns clar: pentru că resursele publice sunt capturate de oameni condamnați, cu interese obscure, protejați de un sistem care ignoră legea.