Site icon Gazeta Brașovului

Expert: Marina rusă și-a dovedit incompetența. Vrea în Pacific și Atlantic, dar nu face față nici măcar în Marea Neagră

Indiferent care e cauza scufundării crucișătorului Moskva, este o lovitură de imagine pentru marina rusă, care încearcă să fie prezentă în Pacific, în Atlantic, în Oceanul Înghețat, dar nu face față nici măcar în Marea Neagră.

Aceasta este părerea contraamiralului (R) Constantin Ciorobea, fost adjunct al șefului Forțelor Navale Române. El spune că scufundarea navei amiral a Federației Ruse dovedește incompetența echipajului, indiferent dacă a fost lovită de rachete ucrainene, așa cum susține Kievul, sau a luat foc, așa cum pretinde Moscova.

Rusia va fi nevoită să-și regândească strategia din Marea Neagră

“În ambele variante a fost vorba de incompetență la bordul crucișătorului”, spune Ciorobea, care crede că, dacă se va confirma că nava a fost scufundată de rachetele ucrainene, Rusia va fi nevoită să-și schimbe radical modul în care va duce acțiunile militare în întregul bazin de Nord al Mării Negre.

Explicația este că rachetele ucrainene Neptun pot fi dislocate și lansate de oriunde de pe litoral, fiind transportate în camioane, și pot lovi ținte aflate la până la 300 de kilometri de țărm. Navele ruse devin astfel vulnerabile, ceea ce le obligă să se retragă mai spre Sud.

De altfel, un înalt oficial militar de la Pentagon, citat de Time, a confirmat, joi, că navele rusești din Marea Neagră au efectuat deja aceste manevre.

Cum a mușcat nava amiral a Rusiei “momeala ucraineană”

Ciorobea nu exclude, pe de altă parte, informațiile (neconfirmate oficial) potrivit cărora ucrainenii s-ar fi folosit de un șiretlic pentru a scufunda nava. Presa militară de la Kiev a relatat, citând surse navale ucrainene multiple, că folosirea unei tactici militare de „momeală” a reprezentat un element esenţial al atacului. Astfel, militarii ucraineni ar fi folosit drone de atac pentru a distrage atenţia operatorilor staţiei de radar, de la cele două rachete antinavă de tip Neptun, lansate de pe țărm.

Contraamiralul (R) Constantin Ciorobea: ”Probabil au lansat rachetele pe poziția unde se afla nava, fără a folosi radarele de la litoral pentru a ghida rachetele și a introduce elementele de lansare. Practic, ei au observat că nava nu se mișcă. (…) Nava fiind în poziție statică, era un obiectiv fix, și atunci ei au putut să anticipeze unde se vor duce rachetele, și au programat deschiderea capului de autoghidaj pe ultima parte a traiectului de zbor, în așa fel încât racheta să facă ultimele ajurstări ale traiectoriei către obiectiv. Nu poate fi exclusă această abordare.

Federația Rusă a confirmat oficial, joi seara, că nava sa amiral din Marea Neagră s-a scufundat, în timp ce era remorcată spre portul de destinație, după ce “şi-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorării carenei suferite într-un incendiu de la detonarea de muniţie”. Pe de altă parte, Kievul susține că nava Moskva s-a scufundat după ce ar fi fost lovită de două rachete Neptun, lansate de forţele ucrainene.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a confirmat, vineri, că rolurile principale ale navei Moskva erau atât apărarea aeriană, cât şi comanda şi controlul, adăugând că pierderea navei va degrada capacitatea flotei ruse în aceste două domenii-cheie.

Exit mobile version