Site icon Gazeta Brașovului

Din februarie, angajatorii care plătesc abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie vor avea o scutire limitată de taxe salariale

Practic, scutirea de taxe salariale se va aplica, potrivit Legii 34/2023, dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană (echivalent în lei). Noua lege va intra în vigoare începând cu veniturile pe luna februarie 2023.

Este vorba, mai precis, de „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Cele trei coduri CAEN vizate sunt pentru activități ale bazelor sportive (9311), activități ale cluburilor sportive (9312) și activități ale centrelor de fitness (9313).

Pentru acest beneficiu, nu se vor datora la stat taxe salariale, dacă angajatorul se încadrează în limita amintită. Adică nici impozit pe venit (care are o cotă de 10%), nici CAS (care are o cotă de 25%), CASS (care are o cotă de 10%) și CAM (care are o cotă de 2,25%).

Acest beneficiu va fi introdus la alineatul 4^1 al articolului 76 din Codul fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit. Totodată, beneficiul va fi introdus la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM. E important de precizat, însă, că acest beneficiu va figura în lista celor pentru care se aplică și un plafon lunar total de 33% din salariul de bază.

Pe deasupra, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real), va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreţinere, prevenire sau terapie (sunt vizate aceleași trei coduri CAEN). Asta dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an pe persoană. Pentru activitățile independente, persoanele pot aplica beneficiul chiar din 15 ianuarie 2023.

 

#GazetaBrașovului

Exit mobile version