Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cronica de fotbal ( III ) – Povestea de la Amsterdam

A trecut și ziua numărul trei din EURO 2020. Până acum nici o surpiză, doar Ucraina era să facă un rezultat mare la Amsterdam.

Primul meci pune față în față Croația cu Anglia pe stadionul Wembley. Un meci fără istoric dat fiind faptul că statisticile arată o egalitate izbitoare la șuturi pe poartă, pase, chiar și precizia paselor. Două echipe supertehnice de aproximativ același nivel. Diferența a făcut-o Sterling în minutul 57 și vreo trei cartonașe galbene trecute în contul Croației. Și accidentarea lui Keane din minutul 81 care a pupat bara croată la o fază în care Anglia putea marca din nou. 1 – 0 și Anglia câștigă în fașa propriilor suporteri.

Al doilea meci, desfășurat la București, a pus față în față Austria și Macedonia de Nord. Meciul s-a deschis rapid, primul gol ajungând în poarta Macedoniei de Nord chiar în minutul 18, atunci când ai asimilat faptul că ești pe teren și nu e antrenament. Jucătorii Macedoniei de Nord și-au amintit că în antichitate Alexandru cel Mare a plecat să cucerească lumea chiar de pe meleagurile lor și au restabilit egalitatea în minutul 28. Și cam asta a fost prima repriză. La întoarcerea de la vestiare, austriecii și-au amintit că totuși Imperiul lor a ținut mai mult și au dat două goluri spre liniștirea spectatorilor. Austria căștigă cu un 3 – 1, nesurprinzător având în vedere loturile  celor două echipe.

Al treilea meci, și bomboana de pe tort, a fost după umila mea părere cel mai bun meci de până acum de la europenele de anul acesta. La Amsterdam, Ucraina a întâlnit Olanda. Ucraina, echipă construită pe scheletul lui Dinamo Kiev care a dat 10 jucători, la care adăugăm încă 7 de la Șahtior Donețk.

La pauză scor alb, 0-0, Olanda negăsind soluții de joc pentru a desface apărarea Ucrainei. În repriza a doua, Olanda intră mai hotărâtă pe teren și înscrie două goluri în șase minute din bâlbâieli ale apărării Ucrainei. Minutul 58, 2-0 pentru Olanda.

Și se scutură Ucraina ca un boxeur proaspăt numărat după două lovituri năucitoare și se pune pe joc. Asta meci, strălucea mingea de satisfacția cu care era lovită, era aerul electrizat de pofta de joc și de dăruirea ucrainienilor, și pac 2-2 în minutul 79. SPECTACOL! Portocala mecanică avea nevoie de reparație urgentă, Ucraina a găsit de unde se resetează mecanismul! Meciul era relansat, surpriza era posibilă, aerul la Amsterdam devenise rarefiat și Ucraina a luat ușor piciorul de pe accelerație pentru a se regrupa. Două goluri în 4 minute. Numai că, pentru că așa se scriu marile meciuri, ălea de ți le amintești după ani de zile, o centrare perfectă venită de la vreo 5 metrii de la colțul careului mare de pe partea stângă, pune mingea la întâlnire cu capul lui Dumfries exact deasupra punctului cu var de la 11 metrii, și mingea ajunge în poarta Ucrainei. Minutul 86 al întâlnirii a trezit Ucraina din visul frumos de la Amsterdam. Scorul final 3-2 pentru Olanda. Meci de poveste, frumos, cu faze cursive, eroism și dăruire. N-a fost să fie pentru Ucraina, dar am văzut un meci frumos!

 

#gazetabrasovului

gazetabrasovului.ro

Foto – UEFA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.