Cîțu și Orban convocați la Cotroceni. Iohannis cheamă liderii coaliției de guvernare pentru a discuta despre „ România Educată”
Președintele Klaus Iohannis a convocat luni, 5 iulie, o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare pentru a discuta despre proiectul „România Educată”. La întâlnire vor participa toți președinții partidelor de la guvernare, dar și oficiali ai Guvernului.
La întrevedere vor participa Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, președinte PNL; Dan Barna, Viceprim-ministru, co-președinte Alianța USR-PLUS; Dacian Cioloș, europarlamentar, co-președinte Alianța USR-PLUS; Hunor Kelemen, viceprim-ministru, președinte UDMR; Varujan Pambuccian, deputat, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale; Florin Cîțu, Prim-ministrul României; Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Mâine, șeful Statului urmează să întâlnească conducerea Parlamentului, precum și cu membrii comisiilor de invatamant din cele doua Camere, iar miercuri – cu parteneri de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în proiectul „România Educată”.
Președintele va prezenta principalele zone de reformă și linii de acțiune ale proiectului „România Educată”, în vederea realizării unui consens social și politic, care sa garanteze implementarea sa și asumarea transpartinica, a mai transmis Administrația Prezidentiala.
#gazetabrasovului
gazetabrasovului.ro
„ România Educată
( http://www.romaniaeducata.eu/ )
România are un potențial de dezvoltare extraordinar, iar oamenii sunt cea mai de preț resursă a sa. Pentru a valorifica însă această resursă, este esențial ca educația să își recâștige importanța cuvenită. Educația dă direcția unei vieți și a unei țări.
Proiectul „România Educată” își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic.
„România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică.
În educație trebuie să existe consens, viziune și continuitate. O Românie Educată este construită de fiecare român în parte și de toți românii la un loc. De aceea, acest proiect este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniu. La baza sa au stat principii clare: fiecare actor interesat trebuie să poată avea ocazia de a contribui și, prin aceasta, proiectul să își câștige legitimitatea și stabilitatea unei viziuni pentru educație asumate la nivel național. În acest fel, oricine ar avea putere de decizie în viitor ar transpune rezultatele proiectului în proiecte concrete, la presiunea cetățenilor României.
„România Educată” nu este primul demers care și-a propus să îmbunătățească învățământul românesc, dar este rezultatul maturității la care am ajuns în politicile educaționale. Am încercat să învățăm din lecțiile trecutului și să recunoaștem contribuțiile valoroase care au existat.
Le mulțumesc celor care au participat, într-o formă sau alta, la acest proces: elevi, studenți, profesori, experți, instituții publice, reprezentanți ai mediului privat, societate civilă, simpli cetățeni.
Vă invit pe toți să vă implicați activ în dezbaterea publică și să susțineți acest proiect pentru ca educația să devină reperul asumat de care România are nevoie.
Klaus Iohannis – Președintele României”