În decursul lunii ianuarie 2021, leva şi euro vor circula concomitent şi moneda naţionala va fi retrasă treptat din circulaţie. Schimbarea levei va fi realizată la cursul fix al monedei naţionale menţinut în cadrul Consiliului monetar – un euro egal cu aproximativ 1,95 leva. Planul este un document strategic care urmează practicile bune din ţările membre ale zonei.
Bulgaria, care este unul dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în iulie 2020.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țările care trec la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca o ”pernă” pentru orice șoc economic. Bulgaria își ”leagă” deja moneda sa, leva, de euro și intenționează să adopte moneda unică la un curs valutar fix.
Guvernatorul Băncii naţionale Dimităr Radev a declarat că procesul de aderare este ireversibil în pofidă schimbărilor politice. Realizarea acestui deziderat va consolida cadrul politic şi va accelera procesul de modernizare a ţării. „În Bulgaria oponenţii aderării la zona euro nu au reprezentat niciodată o masă critică. Majoritatea covârşitoare a cetăţenilor sprijină integrarea europeană şi consideră că introducerea monedei comune va amplifica beneficiile acesteia”, a spus Dimităr Radev, citat de Europa liberă. „Vor fi îmbunătăţite condiţiile de creditare a ţării şi a mediului de afaceri. Bulgaria va deveni mai atrăgătoare pentru investitorii străini.” Ţara va respecta cu stricteţe criteriile de la Maastricht – sarcină care nu a creat probleme deosebite în ultimii ani datorită Consiliului monetar introdus în 1997, care menţine cursul fix al levei – iniţial faţa de marca germană, apoi – faţa de euro.
„ Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată”, au anunțat banca centrală și Ministerul Finanțelor într-un comunicat comun.
#gazetabrasovului
gazetabrasovului.ro