Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Comisia Europeană a revizuit în creștere avansul economic al României

Comisia Europeană a revizuit în creștere estimările privind avansul economiei României, la 7,4% în 2021. Este cea mai mare creștere economică estimată pentru o țară membră UE, urmată de cea a Irlandei (+7,2%) și a Ungariei (+6,3%).

 

Economia României a evoluat puternic în primul trimestrul al acestui an. PIB-ul real s-a majorat trimestrial cu 2,8%, sprijinit în principal de investițiile și consumurile sectorului privat. Cu toate acestea, exporturile nete au avut un nivel negativ semnificativ, reflectând cererea externă slabă și discontinuități ale lanțului de aprovizionare.

 

La începutul lunii aprilie 2021, FMI a estimat, pentru 2021, o redresare economică puternică în România, cu o creștere a PIB de 7%. Totuși, dacă pandemia se agravează, creșterea economică riscă să fie sub cifra prognozată, spun experții FMI, în concluziile publicate în urma misiunii de evaluare a economiei româneşti. Premierul Florin Cîțu a spus că aceste estimări sunt un rezultat al reformelor făcute până acum și că „cea mai bună perioadă pentru români abia începe”.

 

 Prognoza de la începutul anului privind o creștere anuală de 6,7% a fost una dintre cele mai optimiste de până acum, doar analiștii Raiffeisen Bank anticipând un avans mai mare, de circa 7%. Analiștii ING, care estimau un avans economic de 5,5%, nu și-au modificat proiecțiile după publicarea datelor pe primul trimestru, însă apreciează că performanța „deschide calea” spre depășirea avansului preconizat.

 

#gazetabrasovului

gazetabrasovului.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.