Cercetătorii de la Universitatea din Princeton și Universitatea din Washington au dezvăluit o cameră minusculă care, în ciuda dimensiunii sale, poate face fotografii impresionante.
Are dimensiunea unui grăunte de sare, dar poate captura obiecte la o distanță apropiată în detalii uimitoare datorită tehnologiei găzduite în interiorul carcasei sale asemănătoare cu sticla. Micro-camerele lansate anterior produc imagini neclare. Cu toate acestea, camera respectivă produce imagini color de rezoluție înaltă, care se pot compara cu imaginile făcute de către camerele foto convenționale, care au un volum de 500,000 de ori mai mare decât al acestei micro-camere.
Cercetătorii au spus că in general camerele obișnuite folosesc „o serie de lentile curbate din sticlă sau din plastic pentru a focaliza razele de lumină”, însă micro-camera lor „se bazează pe o tehnologie numită meta-suprafață”. Meta-suprafața are o lățime de o jumătate de milimetru și este împânzită cu 1,6 milioane de stâlpi cilindrici. Acești stâlpi analizează „frontul de undă optică” din fața acestuia și folosesc „algoritmi bazați pe învățarea automată” pentru a determina modul în care lumina roșie, verde și albastră (RGB) este filtrată pe diferite obiecte.
Probabil vă întrebați la ce este utilă o cameră de dimensiunea aceea. Creatorii acestei camere speră ca aceasta să le fie de folos medicilor. Într-un comunicat de presă aceștia au spus următoarele: „Sistemul ar putea permite endoscopie minim invazivă cu roboți medicali pentru a diagnostica și trata boli și pentru a îmbunătăți imagistica pentru alți roboți cu constrângeri de dimensiune și greutate.”
sursa foto: Princeton University