Proiectul Hamilton: Universitatea MIT şi o subsidiară a băncii centrale americane au prezentat primul prototip de dolar digital. Moneda suportă 1,7 milioane de tranzacţii pe secundă, cu o viteză de transfer de sub două secunde
Fed Boston, o subsidiară a băncii centrale americane, şi celebra universitate MIT au prezentat o cercetare pentru primul prototip de dolar digital, o potenţială monedă digitală stabilă care ar fi controlată de banca centrală.
Prototipul gândit în cadrul cercetării ar putea gestiona 1,7 milioane de tranzacţii pe secundă, iar transferul fondurilor ar fi realizat în mai puţin de două secunde, conform rezultatelor publicate de Fed Boston şi MIT, citate de Yahoo Finance.
Rezultatele iniţiale ale cercetării vin într-un moment în care banca centrală americană analizează avantajele şi dezavantajele adoptării unei astfel de monede digitale.
Iniţiativa de cercetare este cunoscută drept „Proiectul Hamilton” şi reprezintă o colaborare multianuală între subsidiara Fed din Boston şi Iniţiativa pentru Monedă Digitală a MIT, care a început în 2020. Proiectul explorează diferite opţiuni pentru o monedă digitală emisă de banca centrală care ar putea fi utilizată în retail, comerţ online sau pentru transferuri între persoane.
Cercetătorii analizează problema din mai multe perspective şi se uită cu atenţie la modul în care poate fi implementat un nivel cât mai ridicat al securităţii cibernetice, precum şi la modul în care poată fi respectată intimitatea (n.r: privacy) fiecărui utilizator.
Spre exemplu, un plus în privinţa intimităţii ar putea însemna un minus în privinţa mecanismelor implementate pentru a opri fluxurile de capital legate de acţiuni ilegale, au descoperit cercetătorii.
sursa: Ziarul Financiar