Uniunea Europeană încheie cu SUA un acord cu scopul de a-şi reduce dependenţa de gaze naturale ruseşti
Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat vineri încheierea unui acord cu privire la livrarea de gaze naturale lichefiate, cu scopul de a reduce dependenţa Uniunii față de gazele naturale ruseşti.
Acordul prevede ca Statele Unite să livreze Uniunii cel puţin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de gaz, până la sfârşitul acestui an. Anunţul vine după ce joi, Washingtonul a venit cu noi sancțiuni financiare împotriva Moscovei, vizând politicieni, oligarhi și zeci de companii de stat din sectorul apărării.
Preşedintele Joe Biden merge vineri în Polonia şi vizitează un oraş situat la aproximativ 80 km de granița cu Ucraina.
Joe Biden: ”Ne-am unit pentru a reduce dependenţa Europei de energia rusească. Putin se foloseşte de reusursele ruseşti de energie pentru a-şi manipula vecinii. Iar, apoi, a folosit profitul obţinut pentru a-şi conduce maşinăria de război. Doamnă preşedinte, ştiu că eliminarea gazului rusesc va avea costuri pentru Europa, dar nu este doar o măsură corectă din punct de vedere moral, dar, totodată, ne va aşeza pe o poziţie strategică mai puternică. De asemenea, sunt mândru să vă anunţ că am mai făcut un progres major în ceea ce priveşte scurgerea de date. Securitatea şi datele private sunt elementele cheie ale programului meu digital.”
Ursula von der Leyen, președintele CE: ”Parteneriatul Transatlantic este mai puternic şi mai unit ca niciodată şi suntem hotărâţi să facem faţă războiului brutal dus de Rusia. Acest război va fi un eşec strategic pentru Putin. Pregătirea pentru cel de al patrulea set de sancţiuni pe care le vom aplica Rusiei a fost extraordinară şi fără precedent. Sancţiunile îşi produc acum efectele adânc în sistemul rusesc şi reduc resursele lui Putin de finanţare a acestui război cumplit.”
Preşedintele Biden a vorbit joi despre alte câteva măsuri pe care le va lua Statele Unite împotriva Rusiei.
Joe Biden: “Anunţăm noi sancţiuni împotriva a 400 de indivizi şi entităţi: peste 300 de membri ai Dumei, oligarhi şi companii de apărare ruseşti care alimentează maşinăria de război rusească. ”
Statele Unite vor dona peste un miliard de dolari pentru a ajuta milioane de ucraineni afectați de război – a mai anunţat preşedintele Biden. În plus, americanii sunt gata să primească 100.000 de refugiați.
Joe Biden: “Nu este un lucru pe care doar Polonia, România sau Germania ar trebui să îl facă. Aceasta este o responsabilitate internațională.”
Întrebat dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu pentru un armistițiu cu Rusia, Joe Biden a răspuns că “este o decizie pe care doar Ucraina o poate lua”.
În discuţie a fost adusă şi presupusa implicare a Chinei în conflictul din Ucraina.
Joe Biden: “Cred că China înțelege că viitorul său economic este legat mult mai strâns de Occident, decât de Rusia. Sunt încrezător că nu se va implica.”
După sumitul NATO, preşedintele Biden s-a întâlnit cu liderii Consiliului European, iar vineri va merge în Polonia.
Preţul gazelor scade în Europa după ce SUA au decis să livreze mai multe gaze lichefiate
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut după un acord politic între SUA şi Uniunea Europeană care deschide calea pentru majorarea livrărilor de gaze lichefiate din SUA spre continentul european, transmite Bloomberg.
La Bursa de la Amsterdam cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri dimineaţa cu 7%, după ce joi au încheiat şedinţa în scădere cu 4,6%. În jurul orei locale 8:36 cotaţiile au scăzut până la 103,75 euro pentru un Megawatt-oră, după ce la începutul acestei luni au urcat până la maximumul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră.
Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti, care în prezent asigură aproximativ 40% din necesarul UE. Chiar dacă creşterea livrărilor de gaze lichefiate este o este bună, capacitatea de import a Europei este limitată de capacitatea actuală de regazificare, de numărul de terminale şi de interconectori de gaze.
Potrivit unor surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Biden a promis că în acest an SUA vor livra Europei cu cel puţin 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale mai mult decât preconizau anterior.
Între timp, importurile de gaze lichefiate din SUA au şi început să crească. Dacă în 2021, livrările de gaze lichefiate peste Atlantic s-au situat la aproximativ 22 de miliarde de metri cubi, numai în prima lună a acestui an au ajuns la 4,4 miliarde metri cubi, potrivit Agerpres.
Comparativ, anul trecut blocul comunitar a importat din Rusia aproximativ 155 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Comisia Europeană a prezentat recent o strategie care prevede reducerea cu două treimi a acestor importuri în 2022.
Sursa: stirileprotv.ro