Deși focarul de variola maimuței este neobișnuit, rămâne “controlabil și limitat”. Până în prezent au fost confirmate 131 de cazuri în afara continentului African, iar alte 106 cazuri sunt investigate
Organizația Mondială a Sănătății a transmis marți că au fost confirmate 131 de cazuri de variola maimuței și alte 106 cazuri sunt suspecte, în afara țărilor în care infecția virală se răspândește de obicei.
Deși focarul este neobișnuit, rămâne însă controlabil și limitat, potrivit OMS, care a convocat noi întâlniri pentru a stabili un protocol care să ajute statele afectate cu privire la abordarea situației. “Vă încurajăm pe toți să sporiți supravegherea variolei maimuțelor pentru a înțelege nivelurile de transmitere” a declarat Sylvie Briand, directorul programului pentru pregătirea globală pentru pericole infecțioase din cadrul Organizației.
Variola maimuței este o infecție virală de obicei ușoară, cu tendință endemică în părți din vestul și centrul Africii. Se răspândește în principal prin contact direct, iar până la recentul focar a fost observată doar rar în alte părți ale lumii. Majoritatea cazurilor recente au fost raportate în Europa. Simptomele includ febră și o erupție cutanată distinctă. Tulpina de variola maimuței din Africa de Vest, care este cea identificată în focarul actual, are o rată a mortalității de aproximativ 1%.
Vorbind la Adunarea Mondială a Sănătății de la Geneva, Briand a reiterat că este puțin probabil ca virusul să fi suferit mutații, dar a precizat că transmiterea poate fi determinată de o schimbare a comportamentului uman, în special pe măsură ce oamenii își reiau viața socială anterioară pendemiei.
Sursa: Biziday