Val de reacții ale liderilor internaționali, după decizia Curții Supreme s SUA de a anula dreptul constituțional la avort. Președintele Biden critică dur hotărârea, despre care spune că anulează progresele ultimilor 50 de ani
Președintele Joe Biden a afirmat, într-o conferință de presă, că, astăzi, “Curtea Supremă nu a limitat dreptul constituțional al americani, ci l-a luat pur și simplu. Este o zi tristă pentru instanța americană și pentru SUA”.
“Vor exista consecințe imediate și reale. Această decizie este atât de extremă încât obligă femeile și fetele să poarte copilul unui violator. Pur și simplu mă uimește”, a mai transmis Joe Biden, precizând că femeile din statele care impus decizia Curții Supreme vor putea călători către alte state, unde vor putea duce la capăt avortul.
De asemenea, președintele american a mai precizat că decizia Roe versus Wade a fost “directă” și a stabilit un echilibru între dreptul femeii de a alege și capacitatea statului de a reglementa avorturile. Acest compromis a fost acceptat de majoritatea americanilor și a supraviețuit administrațiilor ambelor părți de-a lungul deceniilor, până la mandatul lui Donald Trump.
Nancy Peolosi, președintele Camerei Reprezentanților, a spus că verdictul dat astăzi este unul ”crud, revoltător și sfâșietor” și a dat vina pe ”Donald Trump, Partidul Republican și supermajoritatea lor din Curtea Supremă”. Doamna Pelosi a adăugat că Partidul Democrat va face demersuri pentru ca ”decizia Roe versus Wade” din 1973 să fie transpusă în legislație de către Congres. De aceeași părere a fost și fostul președinte democrat Barack Obama, care consideră că ”progresul ultimilor 50 de ani a fost inversat”.
În schimb, fostul președinte republican Donald Trump a răspuns că hotărârea “implică respectarea Constituției și restituirea drepturilor, lucru care ar fi trebuit făcut în urmă cu mult timp. Acest lucru aduce totul la nivelul la care trebuia să fie întotdeauna”. De partea lui a fost și Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, care a declarat că ”aceasta este o victorie istorică pentru Constituție și pentru cei mai vulnerabili din societatea noastră”.
Tedros Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, s-a declarat ”foarte dezamăgit. Drepturile femeilor trebuie protejate. Și m-aș fi așteptat ca America să protejeze astfel de drepturi”.
”Veștile care vin din SUA sunt îngrozitoare. Niciun guvern, politician sau bărbat nu ar trebui să spună unei femei ce poate și ce nu poate face cu corpul ei”, a transmis și prim-ministrul canadian, Justin Trudeau. Boris Johnson, premierul britanic, a catalogat verdictul ca fiind ”un mare pas înapoi. Întotdeauna am crezut în dreptul unei femei de a alege și continui să mă ghidez după această viziune, de aceea Regatul Unit are legile pe care le are”.
Sursa: Biziday