FMI a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României în acest an, la 4,8%, de la 2,2% cât estima în aprilie. Totuși, arată că prețurile energiei și ale alimentelor vor menține inflația ridicată până la sfârșitul lui 2023
Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca creșterea PIB-ului să se modereze la 4,8% în 2022, susținută în principal de dinamica cererii interne. Referitor la prețurile de consum, estimează o inflație medie de 13,3% până la finalul acestui an.
De asemenea, Fondul recomandă guvernului eliminarea treptată a plafoanelor pentru prețurile la energie și înlocuirea acestora cu măsuri mai bine țintite, destinate să ajute categoriile vulnerabile de oameni. În plus, explică faptul că este nevoie de o reformă a pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar. Reamintim că în aprilie, FMI și-a redus puternic estimarea de creștere economică a României pentru acest an, la doar +2,2%. Tot atunci estima o inflație medie de doar 9%.
“Se estimează că deficitul de cont curent va rămâne ridicat, dar revenirea Investițiilor Străine Directe și lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență susținut de UE oferă finanțare substanțială, urmând ca PNRR să stimuleze investițiile pe termen mediu”, transmite FMI.
Directorii executivi ai Fondului “au salutat” redresarea economică puternică a României în urma pandemiei, dar sublinază că efectele războiului și condițiile financiare mai stricte contribuie la perspectivele cu riscuri de scădere, avertizând că există în continuare un sentiment de incertitudine asupra tuturor economiilor: “În acest context, directorii au subliniat importanța implementării unor politici macroeconomice prudente care să salveze stabilitatea macroeconomică”, mai subliniază instituția.
Sursa: Biziday