Marea Britanie. Prim-ministrul Liz Truss a demisionat din funcție, după doar 45 de zile. Este premierul cu cel mai scurt mandat din istoria țării
Liz Truss a anunțat că va demisiona din funcția de prim-ministru, după 45 de zile de mandat în care a pierdut încrederea aproape tuturor parlamentarilor săi. Demisia lui Liz Truss vine într-un moment în care țara se confruntă cu inflație record, deprecierea lirei și creșterea puternică a costului vieții.
Truss și-a început declarația spunând că a intrat în funcție “într-un moment de mare instabilitate economică și internațională”. Marea Britanie a fost “ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută”, a mai adăugat aceasta, care a completat: “Recunosc însă că, dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”. Spune că succesorul său va fi ales de Partidul Conservator în decurs de o săptămână.
Potrivit BBC și The Guardian, este premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii. Membrii Partidului Laburist solicită organizarea alegerilor anticipate.
De altfel, chiar miercuri seara, ministrul de Interne a demisionat din cauză că a trimis un e-mail de pe contul personal, dar a avertizat că “este îngrijorată cu privire la direcția în care merge Guvernul Truss”. Luna trecută, guvernul condus de Truss a anunțat cele mai mari reduceri de taxe și impozite din ultimii 50 de ani, pe care le-a justificat prin dorința de a stimula creșterea economică pe termen lung. Ulterior, peste numai zece zile, Guvernul a anunțat că renunță la tăierile de taxe pentru persoanele cu venituri mari, în ceea ce presa britanică descria decizia ca fiind “umilitoare pentru noul executiv”.
În urmă cu o săptămână, și ministrul Finanțelor a fost schimbat din funcție, fiind înlocuit de Jeremy Hunt, fost ministru de Externe și al Sănătății. Hunt a confirmat că va renunța la aproape toate măsurile de reduceri de taxe anunțate de predecesorul său și aprobate inițial de Truss, anunțând că, de fapt, vor exista mai multe creșteri de taxe. Această schimbare de abordare, descrisă drept “U-Turn”, a accentuat presiunile asupra prim-ministrului, arătând că depinde foarte mult de liderii din partid pentru a-și impune politicile, explică presa britanică.