Alegeri intermediare în SUA. UPDATE. Cursa din Georgia, probabil decisivă pentru componența finală a Senatului, va avea nevoie de un al doilea tur de scrutin, organizat pe 6 decembrie
UPDATE, ora 20:30
Cursa extrem de strânsă pentru Senat din statul Georgia se va îndrepta spre un al doilea tur de scrutin între senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker, conform secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger. Niciunul dintre candidați nu va strânge 50% din voturi, iar astfel, turul doi în Georgia va avea loc pe 6 decembrie, explică CNN.
“În acest moment mai avem mai puțin de 20.000 de voturi care urmează să fie numărate. Asta nu este suficient pentru a schimba cursa. Așa că aceasta se îndreaptă spre un nou tur de scrutin”, a declarat Raffensperger, citat de CNBC.
BBC remarcă într-o analiză faptul că, în urmă cu câteva zile, Donald Trump a promis “un mare anunț pe 15 noiembrie”, în urma unui “val roșu de victorii republicane” la alegerile intermediare. Totuși, jurnaliștii de la BBC subliniază că “valul promis de Trump” nu a fost tocmai pe măsura așteptărilor, iar candidații susținuți de acesta au obținut rezultate slabe. De asemenea, așa cum au atras atenția și jurnaliștii americani, mai îngrijorător pentru Trump a fost succesul guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, care ar putea fi un posibil rival în cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile din 2024.
Printre cei care îl văd acum pe DeSantis drept un candidat mai puternic la Casa Albă decât pe Trump se numără Mike Cernovich, un comentator de dreapta, susținător al republicanilor, care a afirmat astăzi că “Trump are zero șanse pentru 2024, iar după seara asta, nici nu mai discutăm despre acest lucru”.
UPDATE, ora 9.00.
Alegeri intermediare în SUA. UPDATE. Democrații preiau conducerea în cursa foarte strânsă pentru Senat. Washington Post: “Chiar dacă republicanii ar câștiga ambele camere, marele val roșu nu s-a produs”. Democrații încă au o șansă de a păstra majoritatea și în Camera Reprezentanților.
Atât proiecțiile făcute de Washington Post, cât și cele CNN și BBC, arată acum că democrații vor obține cel puțin 48 de locuri în Senatul SUA, din 50 necesare pentru a păstra majoritatea. Deocamdată, republicanii pot fi siguri de 47 de locuri. Deși conduc în proiecțiile pentru Camera Reprezentanților, republicanii sunt departe de victoria pe care o anticipau.
La alegerile intermediare din SUA (numite așa pentru că au loc la jumătatea mandatului prezidențial) sunt puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentaților, unde mandatul este de doi ani, dar numai o treime din locurile din Senat, unde mandatul este de șase ani.
Televiziunile americane sunt rezervate în a face prea repede proiecții privind câștigătorii, cursa fiind strânsă în mai multe state cheie. Până la miezul nopții (pe Coasta de est, ora 7, ora României) republicanii au câștigat doar cinci locuri în plus la Camera Reprezentanților (unde democrații aveau anterior o majoritate de doar opt locuri) iar la Senat, unde au fost alegeri pentru 21 de locuri deținute până acum de republicani și 14 deținute de democrați, fiecare dintre cele două partide au reușit deocamdată să-și securizeze câte 46 de locuri fiecare, dintr-un total de o sută. Până acum la Senat fiecare dintre cele două partide a avut 50 de locuri, majoritatea democraților atârnând de un singur vot, cel al vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, în SUA vicepreședintele fiind și președinte al camerei superioare.
Rezultatul încă este în balanță și aflarea sa va mai dura, dar o analiză timpurie a Washington Post arată că, deși republicanii încă sunt favoriți la Cameră și au șanse să câștige o majoritate și în Senat, “marele val roșu pe care îl indicau sondajele s-ar putea să nu se materializeze. De fapt nu este clar dacă vor câștiga vreuna din camere”.
Încă sunt așteptate rezultatele pentru ultimele opt locuri din Senat, cursa fiind strânsă în Arizona, Georgia și Pennsylvania. Republicanii au pierdut cursa pentru Senat în New Hampshire, unde se considera că vor câștiga ușor, și par a pierde și în Colorado. Au reușit să păstreze Ohio și Carolina de Nord. Aparent, rezultatul din Nevada va decide controlul Senatului, potrivit analizei Washington Post.
La Cameră, “democrații par a evita în mod clar cel mai rău scenariu și par să aibă chiar o șansă de a-și păstra majoritatea”.