Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari pentru a-și susține războiul, adică un sfert din veniturile pe tot anul trecut. Cel mai probabil, în 2023 nu va putea păstra același ritm de cheltuieli
Conform calculelor făcute de publicația Forbes din Ucraina, costurile directe suportate de Rusia pentru susținerea ”operațiunii militare speciale în Ucraina” au fost de aproape 82 de miliarde de dolari, în cele nouă luni de la invadarea țării vecine. În acest calcul nu sunt incluse și cheltuielile pentru propria apărare sau pierderile suferite de economia statului. În 2021, Federația Rusă a avut venituri de 340 de miliarde de dolari, astfel că statul a cheltuit deja un sfert din această valoare pentru război.
“Anul viitor, «factura pentru război» ar putea fi prea mare“, subliniază Forbes Ucraina. Analiștii anticipează că aceste cheltuieli vor crește în 2023, după ce Kremlinul a încheiat contracte pentru furnizarea și fabricarea în țară a dronelor kamikaze iraniene și ar putea ajunge la o înțelegere cu Coreea de Nord pentru a primi rachete. De asemenea, resursele și rezervele militare de care Rusia dispunea se epuizează.
Dacă în primăvară, astfel de cheltuieli păreau sustenabile, în condițiile în care statul încasa circa un miliard de dolari pe zi din exporturile de petrol și gaze, situația s-a schimbat după sancțiunile impuse de UE, UK, SUA și alte țări. Veniturile sunt în scădere și după sistarea livrărilor prin gazoductele Nord Stream. Forbes Ucraina observă că în lunile de toamnă costurile s-au dublat față de cele din lunile de vară, iar acum Kremlinul are nevoie de aproape zece miliarde de dolari pe lună pentru a continua războiul în același ritm.
În ceea ce privește armamentul, potrivit unor estimări ale analiștilor, Rusia a folosit în timpul războiului între 10 și 50 de mii de obuze zilnic. Prețul unui proiectil de calibru sovietic este de aproximativ o mie de dolari, de unde rezultă că numai pentru aprovizionarea artileriei, au fost alocate 5,5 miliarde de dolari. Alte cheltuieli ale statului privesc muniția pentru arme mici, îmbrăcămintea și echipamentele pentru soldați, combustibilul, mâncarea, medicamentele și piesele de schimb pentru armament.
După mobilizarea a 300 de mii de militari în octombrie, costurile salariale totale au ajuns la 2,7 miliarde de dolari lunar. În schimb, a crescut și numărul victimelor, o cauză fiind și trimiterea soldaților insuficient de bine pregătiți pe câmpul de luptă. Dacă în vară, numărul despăgubirilor pentru urmașii celor decedați și pentru răniți era de un miliard de dolari pe lună, în ultima lună această sumă a ajuns la 3,5 miliarde. Armata Ucraineană susține că a provocat 17.500 de victime în rândul luptătorilor ruși, un bilanț care nu poate fi verificat din surse independente. Kremlinul susținea în septembrie că și-au pierdut viața aproximativ șase mii de militari ruși.