NASA va lansa joi după ora 13:30 (ora României) un satelit care va cerceta în profunzime oceanele, lacurile și râurile din întreaga lume, în cea mai mare misiune de acest tip de până acum
Surface Water and Ocean Topography (SWOT) este un satelit radar, de mărimea unui SUV, conceput de NASA în colaborare cu experți din Franța și Canada pentru a oferi oamenilor de știință o nouă viziune asupra apei și influenței pe care aceasta o are asupra schimbărilor climatice. Este unul dintre cele 15 proiecte pe care NASA și-a propus să le întreprindă până la finalul deceniului.
SWOT va fi plasat pe orbită cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX, de pe o bază californiană. Misiunea va fi lansată joi la ora 13:46 (ora României) Primele date ar urma să fie disponibile peste câteva luni, iar acestea vor fi compilate de două ori la fiecare trei săptămâni. Informațiile obținute vor ajuta la îmbunătățirea modelelor de circulație a apelor oceanice, vor consolida previziunile meteorologice și climatice și vor ajuta la gestionarea rezervelor de apă dulce în regiunile afectate de secetă.
SWOT a fost dezvoltat timp de 20 de ani, iar oamenii de știință se așteaptă ca acesta să efectueze măsurători ale adâncimii și suprafeței oceanelor, lacurilor și râurilor în detaliu pe 90% din suprafața Pământului. Unul dintre scopurile misiunii este să ofere informații despre modul în care oceanele absorb căldura atmosferică și dioxidul de carbon, un proces foarte important în ceea ce privește efectele pe care încălzirea globală le cauzează.
Spre deosebire de alte sisteme similare, SWOT este capabil să colecteze date și pe timpul nopții sau atunci când este înnorat, oferind o imagine completă asupra râurilor, lacurilor și oceanelor. Cercetările făcute până acum oferă doar o viziune unidimensională și astfel date incomplete asupra cărora oamenii de știință sunt nevoiți să intervină.