Zilnic online

”Casa Imnului” din Brașov, locul unde Andrei Mureșanu a scris ”Deșteaptă-te, române!”, scoasă la vânzare

Viceprimarul Rusu taxează lipsa de interes a primarului Coliban: ”Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall?”

469

( text preluat din publicația Gândul )

 

”Deșteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania.  Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept  ”Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.

Inițial,”Deșteaptă-te, române!” s-a numit ”Un răsunet” și a fost scris de Andrei Mureșanu la Brașov, în plină revoluție pașoptistă (1848), pe melodia anonimă a unui vechi imn religios intitulat ”Din sânul maicii mele”. Imnul va fi publicat, în luna iulie a aceluiași an, în ”Foaie pentru minte, Inimă și literatură”, devenind marșul revoluționarilor pașoptiști.

 

Atunci când a compus ”Un răsunet”/”Deșteaptă-te, române!”, Andrei Mureșanu a locuit în casa de pe strada Castelului, iar imobilul a devenit, astfel, un adevărat simbol național. Acum, imobilul cu valoare istorică indiscutabilă este scos la vânzare pentru suma de 1,5 milioane de euro, iar această informație a declanșat discuții contradictorii între reprezentanții Consiliului Local Brașov și primarul USR, Allen Coliban.

 

 

”Casa Imnului” din Brașov, scoasă la vânzare

Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare Regatta Estate, scrisoare către primarul Allen Coliban

 

Eduard Uzunov, președintele companiei imobiliare Regatta Estate, i-a trimis și o scrisoare deschisă primarului Brașovului, Allen Coliban, precizând că societatea pe care o reprezintă este ”reprezentant exclusiv” pentru casa în care a locuit poetul Andrei Mureșanu.

Cu o valoare culturală și istorică deosebită, locuința ar trebui să rămână în patrimoniul cultural al Brașovului și al României, motiv pentru care ar trebui făcut ”front comun”, dar asta în cazul în care primarul Allen Coliban înțelege ” valoarea inestimabilă a acestei proprietăți”.

Doresc să vă informez prin prezenta că societatea Regatta Estate este reprezentant exclusiv pentru vânzarea «Casa Andrei Mureșanu» din Cetatea Brașovului, imobil monument istoric amplasat pe strada Castelului nr. 39.

Imobilul are o valoare istorică și culturală inestimabilă. În această clădire a locuit Andrei Mureșanu, poetul care a creat nemuritoarele versuri ale Imnului Național al României, «Deșteaptă-te, române!» (…) Pentru a evita achiziția și exploatarea lui într-un sens care nu face cinste acestui imobil atât de reprezentativ pentru România, cred că trebuie să facem front comun pentru a-l păstra și a-l onora cum se cuvine în patrimoniul nostru cultural.

Personal, sunt convins că atât dumneavoastră personal – cât și instituția pe care o reprezentați – înțelegeți valoarea inestimabilă a acestei proprietăți și veți lua în considerare oportunitatea de a achiziționa imobilul pentru a-l reda publicului, împreună cu tot ce reprezintă el, cultural și istoric .

Țin să menționez că Muzeul Casa Mureșenilor, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, este imobilul în care a locuit Iacob Mureșianu, vărul lui Andrei Mureșanu. Muzeul păstrează documente și înscrisuri legate de Imnul Național, dar Andrei Mureșanu a scris pentru prima dată versurile Imnului Național în imobilul amplasat astăzi pe Str. Castelului”, i-a transmis Eduard Uzunov primarului Allen Coliban.

Viceprimarul Sebastian Rusu acuză ”interesele politice” ale primarului Allen Coliban

 

Viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, a precizat că i s-a propus primarului Allen Coliban ca Primăria Brașov să cumpere casa în care a trăit poetul Andrei Mureșanu, numai că edilul orașului nu este interesat, chiar dacă are ”apetit pentru cumpărături”.

Proiectul a aparținut consilierilor locali PNL, a mai spus viceprimarul Sebastian Rusu, iar primarul USR Allen Coliban ”nu îi place”.

Noi am venit să-i propunem domnului primar să cumpărăm Casa Imnului, unde s-a născut Andrei Mureșanu și unde a fost compus Imnul României, unul din simbolurile țării noastre. Este de vânzare Casa Imnului. Problema este că, fiind proprietar o firmă, nu ajungea neapărat informația la Primărie, firma își poate cesiona părțile sociale și nu avem niciun drept de preempțiune.

Este normal să nu cumpărăm un simbol al acestei țări, dar să ne intereseze un mall? Nici nu se compară valoarea, era vreun milion de euro. O proprietate extraordinară, în centrul Brașovului, cu acces la două străzi, Aleea de sub Tâmpa și Strada Castelului. Asta de ce nu ne interesează, dacă tot avem un apetit pentru cumpărături? Numai că acesta a fost proiectul PNL și nu-i place domnului primar”, a spus viceprimarul Sebastian Rusu.

 

Casa în care a locuit poetul Andrei Mureșanu și unde a compus ”Deșteaptă-te, române!”

Cătălin Anton: ”Primarul vrea să cumpere alte imobile, nu știm pe ce considerente”

 

Cătălin Anton, președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, social-culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învăţământ, sănătate şi protecţie social din Primăria Brașov, a declarat, că decizia îi aparține primarului Allen Coliban.

Edilul ar avea în plan să achiziționeze alte imobile, însă argumentele în favoarea unui astfel de demers nu sunt cunoscute de Consiliul Local.

Da, Casa Imnului este scoasă la vânzare de o agenție din București. Noi, în cadrul Consiliului Local, am avut o discuție cu privire la această casă, considerând că este un simbol național.

În această casă a trăit, o perioadă, și poetul Andrei Mureșanu, au locuit acolo și alte personalități ale orașului. Dar decizia privind achiția acestei case aparține primarului. Dânsul vrea să cumpere alte imobile, nu știm pe ce considerente, noi nu le-am văzut. Nu există o comisie de discuții cu privire la acele clădiri care reprezintă monumente de patrimoniu local. E strict decizia primarului Coliban, nu putem să-l determinăm noi să facă proiectul de hotărâre de Consiliu Local, ținând cont că sunt și niște pași de urmat cu privire la monumentele care sunt în patrimonial cultural.

Pe adresele de mail ale tuturor consilierilor – așa ne-am hotărât și noi să facem demersurile legale – a venit acea precizare de la agenția din București, dar mai mult de atât nu putem să facem. Este strict la latitudinea primarului când, ce și cum poate să facă”, a declarat Cătălin Anton.

Cătălin Anton: ”Este strict la latitudinea primarului când, ce și cum poate să facă”

”Istorie și valoare”

 

”Casa Imnului” – scoasă la vânzare pentru 1,5 milioane de euro – se află pe strada Castelului, pe latura de Est a Cetății Brașovului. În această clădire a locuit Andrei Mureșanu, poetul care a creat nemuritoarele versuri ale Imnului Național al României, “Deșteaptă-te, române”.

 

În apropierea clădirii se află și Muzeul Casa Mureșenilor, înființat în anul 1968, ca urmare a donației făcute de urmașii familiei Mureșanu, aici fiind, în prezent, documente și manuscrise legate de istoria Imnului Național.

 

Andrei Mureșanu (portret pictat de Mișu Popp) – sursa Wikipedia

Reprezentanții agenției imobiliare care se ocupă de vânzarea acestei case-simbol precizează că o parte a clădirilor de pe strada Castelului sunt construite în secolul al XVIII-lea, iar acestea ”aparțin tipologiei central-europene construite în front continuu, cu deschidere îngustă la stradă, ocuparea integrală a limitelor către stradă și dezvoltare în adâncime prin adăugarea succesivă de încăperi. Accesul în curte se făcea printr-un gang”.

Imobilul în care a locuit poetul Andrei Mureșanu este dispus S+P+1E+M+Pod, are teren în suprafață de 1.719 mp, suprafață construită 1.360 mp și o amprentă la sol de 398,34 mp.

 

”Ceea ce îl face unic printre imobilele din zonă este dublul acces, atât din strada principala, cât mai ales accesul din spatele proprietății, de unde, printr-o pasarelp, se poate ajunge direct în zona de promendă de sub Tâmpa. Zona este renumită pentru activitățile recreative și plimbările în natura, direct la marginea pădurii. O serie de elemente originale ale clădirii sunt păstrate. Corpul principal, cel mai vechi, este conceput în stil clasicist”, mai precizează reprezentanții agenției.

 

Faţada principală către stradă prezintă bosaje (n.red. – suprafața pietrelor unei zidării, în relief față de paramentul zidului) care marchează limitele fațadei, ancadramente plate la ferestrele din parter şi din etaj, mici cornișe, glafuri profilate, parapeți cu cartușe la fiecare fereastră și cornișă profilată.

 

  • Cursiva de la etaj și scările de acces în clădire mai păstrează încă balustradele din fier forjat originale.
  • Subsolul este format din două spații acoperite cu bolți cilindrice, amplasate la niveluri diferite de calcare.
  • Parterul clădirii păstrează încă forma originală, cu adăugirea unor pereţi de compartimentare. Accesul în zona cea mai veche, la camerele orientate către strada care constituie un apartament, se realiza de la nivelul terenului din curte.
  • Etajul păstrează aceeași configurație cu cea din parter, două apartamente situate în lateralele scării.
  • Mansarda este amenajată ca trei apartamente, două către stradă și unul către curte.

Trebuie menționat și că imobilul ”Casa Imnului” deține un proiect de reconsolidare și reconstrucție pentru transformarea sa în apart-hotel, fapt care îi va spori valoarea. Prin acest proiect va rezulta o suprafață construită finală de 2.372 mp, mai spun reprezentanții agenției.

A fost solicitat un punct de vedere referitor la această situație și primarului Brașovului, Allen Coliban, numai că – până la ora publicării acestui articol – nu a fost transmis niciun răspuns.

 

#GazetaBrașovului


Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.

Abonează-te la newsletter
Înscrieți-vă aici pentru a primi cele mai recente știri, actualizări și oferte speciale livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
Te poți dezabona oricând!

Acest site folosește cookies. Utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie. DA, ACCEPT Mai mult