Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului, 4 februarie 2023, marcată și la Brașov
Primăria Municipiului Brașov se alătură „Union for International Cancer Control“ și Asociației Magic și va ilumina în portocaliu literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei, mâine, 4 februarie 2023, pentru a marca Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului.
Primăria Municipiului Brașov se alătură „Union for International Cancer Control“ și Asociației Magic și va ilumina în portocaliu literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei, mâine, 4 februarie 2023, pentru a marca Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului.
UICC numără peste 1200 de organizații din 170 de țări și teritorii și reprezintă principalele societăți de luptă împotriva cancerului din lume, ministere ale sănătății și grupuri de pacienți. Asociația include factori de decizie influenți, cercetători și experți în prevenirea și controlul cancerului. Scopul declarat al asociației este de a uni și sprijini comunitatea bolnavilor de cancer pentru a reduce povara globală a acestei maladii, de a promova o mai mare echitate și de a se asigura că lupta împotriva cancerului continuă să fie o prioritate în agenda mondială de sănătate și dezvoltare.
Asociația Magic este o organizație non-guvernamentală care ajută copiii cu afecțiuni grave și familiile acestora, fiind singura asociație din România afiliată UICC. Obiectul său de activitate este facilitarea de intervenții medicale și dezvoltarea de programe care să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții a peste 10.000 de copii din România ce suferă de cancer și alte afecțiuni grave, precum și a familiilor acestora. Activitatea sa se bazează pe voluntariat și donații.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut de Ministerul Sănătății, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces, potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE” și a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare. Boala neoplazică nu afectează însă doar sănătatea și viața pacientului ci grevează întregul sistem de sănătate și protecție socială, afectând totodată prin diminuarea forței de muncă însăși creșterea economică și bugetele guvernamentale. În UE, principala cauză favorizantă a cancerului este fumatul. Excesul de greutate sau obezitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, precum și consumul de alcool, reprezintă ca și consumul de tutun, indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei boli.
Expunerea la soare sau la alte surse de radiații, precum și expunerea la agenți cancerigeni la locul de muncă și la anumite infecții, reprezintă de asemenea factori importanți pentru apariția cancerului.
#GazetaBrașovului