Minunata poveste a cheesecake-ului
Înainte să ajungă la New York în căutarea desăvârșirii , cheesecake-ul era servit sportivilor la primele Jocuri Olimpice, în Grecia Antică. Apoi în jurul anului 1000 a ajuns în Europa de Vest, în Italia și Anglia. Grație imigranților, la sfârșitul secolului XIX, New York-ul gustă acest delicios desert.
De atunci, restaurantele americane au în meniu propria variantă de cheesecake. Acesta se găsește și în Europa conceput dupa rețete diferite, în funcție de specificul țării.
Urmează o frumoasă incursiune pe meleaguri străine, să vedem cum fiecare țară își aduce elemente diferite și îți creeaza propriul cheesecake.
America de Nord
Astfel, vorbim de New York cheesecake care are o consistență bogată, densă, netedă și cremoasă.
Pennsylvania Dutch cheesecake care foloseste o brânză ușor picantă și cu un conținut scăzut de apă și se numește cheesecake-ul fermierului.
Philadelphia cheesecake are o textură mai ușoară, dar mai bogat în aromă decât cheesecake-ul New York.
Chicago cheesecake este acel cheesecake ferm la exterior, dar cu o textură moale și cremoasă la interior.
Europa
Cheesecake-ul italian este făcut cu ricotta și miere , fiind mult mai dietetic.
Cheesecake-ul franțuzesc este foarte ușor, cu gelatină și are 3-5 cm înălțime. De obicei este făcut cu brânză Neufchâtel.
Polonezii se mândresc cu propriul lor cheesecake, care este una dintre cele mai populare prăjituri în Polonia și poartă numele de sernik.
Deși Grecia a inventat aceasta delicatesă, multi greci cred că este o prăjitură americană și o numesc cheezz cake. Cheesecake-ul grecesc este făcut cu o brânză proaspată, nepasteurizată numita mizithra.
În Anglia și Irlanda cheesecake-ul se găsește foarte des în meniurile restaurantelor, iar sortimentele cele mai des întâlnite sunt cele cu cireșe negre, coacăze negre, căpșuni, fructul pasiunii, zmeură și lămâie.
Pe lângă aceste sortimente clasice, Anglia se mândrește și cu sortimente afrodisiace precum: banoffee(banana, crema și toffee), cafea, ceai, irish cream, ciocolată albă și chiar cu marshmallows.
Scoția se mândrește cu cheesecake-ul cu somon afumat si cimbru.
Cheesecake-ul s-a dovedit una dintre cele mai ușoare prăjituri ce pot fi făcute în casă. Este banal de preparat și necesită un minim de efort.
Biscuiții – 350 gr – se măcină în blender și se pun într-un bol. Se pune untul – 200 gr – topit în prealabil și se amestecă. Se poate pune o lingură de zahăr.
Se pun apoi biscuiții pe fundul formei de tort, formând un strat uniform și gros de vreo 6-7 mm, iar ce-a rămas se urcă în sus pe pereți.
Încălziți cuptorul la 180 de grade și puneți forma cu biscuiții în ea pentru 10 minute. După 10 minute, scoateți forma afară și lăsați-o să se răcească natural.
Pentru cremă : 400 g brânză Philadelphia, 600 g mascarpone, 125 g zahăr pudră (puteți pune mai mult), coaja unei lămâi mari dată prin răzătoarea fină, 3 ouă, 30 de mililitri de cognac.
Puneți-o în forma de tort peste biscuiți, nivelați-o ușor cu o lingură și puneți-o la cuptor la 140 de grade timp de aprox. 50 de minute, dar timpul variază în funcție de cantitatea totală.
Se scoate din cuptor , se răcește și se lasă la frigider cca 3 ore.
Puteți încerca cu topping fructe de pădure, puteți topi ciocolată și apoi să o turnați în strat fin peste cheesecake-ul scos de la rece, ca să facă rapid o glazură. Caramel, smântână dulce turnată peste brânză, poate amestecată cu mentă fină, ananas, ce vreți voi.
Tips : în loc de biscuiți se poate folosi o combinație între migdale, alune de pădure și nucă de cocos.
Poftă bună și trai bun cu doamna !
Adrian NEAG