Duminica Floriilor – tradiții și gusturi
Duminica Floriilor, este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele şi marchează începutul unei săptămâni a Patimilor – numită şi Săptămâna Mare – perioadă în care în slujbele bisericești se face, în fiecare seară, pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ – Deniile – prin care credincioșii Îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, înainte de Răstignirea și Învierea Sa.
Cu o săptămână înainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un asin, fiind înconjurat de cei 12 Apostoli, iar mulțimea adunată pentru marea sărbătoare a Paştilor, l-a recunoscut ca fiind adevăratul Mântuitor şi L-a întâmpinat cu ramuri de măslin şi fenic, după ce tocmai săvârșise cea mai mare dintre nenumăratele Sale minuni – învierea lui Lazăr, care zăcuse patru zile în mormânt, ca simbol al învierii neamului omenesc. Mulțimea aclama: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”, semn al pogorârii lui Dumnezeu din Ceruri şi venirea Sa pe pământ pentru a-i mântui.
Denumirea populară a sărbătorii – Floriile – are origini păgâne, provenind de la zeița romană a florilor, Flora, zeița reînvierii naturii, care era sărbătorită la 28 aprilie prin ramuri înverzite simbolizând renașterea naturii. În timp, creștinii au suprapus Sărbătoarea Floriilor peste prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim.
Tradiții de Florii în lume
La ortodocși, Duminica Floriilor este asociată de momentul Învierii lui Lazăr de către Iisus Hristos, moment care prefigurează Învierea Domnului şi învierea de obște de la sfârșitul veacurilor.
La greci, Sâmbăta lui Lazăr este denumită popular “Primele Paști”, Lazăr este asociat cu zeii care semnifică tinerețea – Adonis şi Atins, iar conform tradiției, în Sâmbăta lui Lazăr există obiceiul unei procesiuni cu caracter funerar, în care cei mici cântă pe la casele vecinilor “Lăcăraia”, fiecare copil primind o mică prăjitură specifică sărbătorii.
În Cipru, există obiceiul unor jocuri în care rolul lui Lazăr este jucat de copii, iar la vecinii bulgari, în Sâmbăta lui Lazăr, fetele tinere cântă şi dansează pe la casele cunoscuților “Lazariţa” – în fapt un ritual care semnifică trecerea de la copilărie la adolescență.
În Franța există tradiția veche de a imita aclamațiile iudeilor “Osana !”, care în limba aramaică semnifică o rugăciune.
În legătură cu tradiția sfințirii ramurilor la biserică, se întâlnesc asocieri legate de ramuri de măslin, de dafin, conifere, salcie sau flori.
Spre exemplu, în Grecia, după slujbă, credincioșii primesc o mică cruce împreună cu un buchet din ramuri de dafin, numit “vaya”, care este ținut la icoanele din casele credincioșilor, similar obiceiurilor ramurilor de salcie din Rusia sau tara noastră. Fiindcă am amintit de Rusia, aici există obiceiul ca mugurii de salcie să fie mâncați în Domnica Floriilor, existând credinţa că astfel oamenii vor fi feriți de caniculă pe perioada sezonului cald.
La greci există obiceiul ducerii la cimitir a unor ramuri binecuvântate, iar în Franța sau în tarile latine există, de asemenea, obiceiul punerii sau plantării ramurilor sfințite la mormintele celor dragi.
În ziua Floriilor, arabii aprind candele împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar la popoarele slave există obiceiul de a dărui celor apropiați ramuri de salcie.
În Germania, Duminica Floriilor se numește Duminica Verde datorită florilor şi ramurilor specifice sărbătorii, iar în Slovacia, copiii realizează pentru procesiune un copac, care se crede că are ramuri cu proprietăți tămăduitoare. Obiceiul împodobirii unui copac este prezent şi în Polonia, unde este împodobit cu flori, în Tarile Baltice, unde este împodobit cu flori uscate şi cereale, şi în Austria, unde este decorat cu mere şi covrigi.
Tradiții românești
Sărbătoarea Floriilor este însoțită în România de o mulțime de tradiții şi obiceiuri.
În Sâmbăta lui Lazăr, spre exemplu se adună ramuri înmugurite de salcie, care se strâng în mănunchiuri şi se duc la biserică la slujba din dimineata Floriilor pentru sfințire, apoi ramurile de salcie sunt aduse acasă şi se pun la icoane, iar în unele zone ale tarii şi la uși, ferestre, grajduri sau fântâni. Se spune că ramurile de salcie sfințită de la icoane se aruncă vara pe foc pentru a se împrăștia norii, că se pun în ogradă pentru a alunga grindina, sau că se așază în mijlocul casei pentru a o proteja de trăsnete.
Bătrânii spun că ramurile de salcie pot vindeca durerea de spate şi sunt chiar un antidot pentru mușcătura de șarpe. Un alt obicei legat de sănătate, similar celui din Rusia, spune că pe vremuri oamenii mâncau „mâțișori” de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți astfel de boli.
În unele regiuni rurale, Duminica Floriilor este ultima zi în care se poartă mărțișorul, în această zi acesta urmând să fie pus pe un copac înmugurit.
În unele zone încă se mai obișnuiește ca în sâmbăta dinaintea Floriilor – Sâmbăta lui Lazăr – , să se dea diferite produse de post de pomană, această sâmbătă fiind denumită popular „Moșii de Florii”.
Și pentru că este dezlegare la pește, pentru Duminica Floriilor vă recomand o rețetă ușoară și apetisantă – păstrăv la grătar cu lămâie și mărar.
Ingrediente
- ulei de măsline extra virgin
- 2 păstrăvi curățați, dar cu cap și coadă
- sare Kosher
- piper proaspăt măcinat
- o lămâie
- câteva fire de mărar sau busuioc, tarhon, pătrunjel ori alte ierburi proaspete
- 1 bucățică de unt, tăiată cubulețe mici
Primul pas este să pregătiți grătarul pentru ca jarul să fie încins. Spălați păstrăvul cu apă și uscați-l cu prosoape de hârtie. Desfaceți peștele și presărați sare și piper.
Adăugați felii de lămâie în interiorul său într-un singur strat. Adăugați firele de mărar și cubulețele de unt peste. Închideți peștele peste umplutură. Apoi, ungeți ambele părți ale peștelui cu ulei de măsline. Puneți-l în bărcuța din folie de aluminiu.
Păstrăvul se gătește rapid pe grătar și veți observa asta atunci când carnea este albă și poate fi înțepată ușor cu furculița.
Puteți servi păstrăvul la grătar cu un sos de maioneză cu iaurt, o rețetă simplă gata în doar 10 minute.
Cu ce se poate servi păstrăvul la grătar
- Legume gătite la cuptor, cum ar fi sparanghelul simplu la cuptor, sparanghel la cuptor cu lămâie și parmezan, ardeiul gras tăiat felii mari, ceapa roșie.
- Legume la grătar, cum ar fi dovleceii, ciupercile, ceapa roșie, sparanghelul sau ardeiul gras.
- Cartofi. Serviți cartofi copți la cuptor cu verdeață, cartofi dulci la cuptor sau cartofi țărănești.
- Salată verde proaspătă. Faceți o salată verde simplă combinând rucola cu parmezan și lămâie sau orice alt tip de salată, amestecată cu o cantitate mică de ulei de măsline și un strop de oțet balsamic. Sau puteți încerca o salată de fasole verde cu busuioc.
- Orez. Orezul Jasmine este o alegere excelentă de garnitură pentru păstrăv. Pentru mai multă aromă, serviți orez sălbatic sau orez aromat.
No, amu, poftă bună și trai bun cu Doamna !
Chef Adrian Neag