Zilnic online

Duminică, junii coboară în Cetate / Cele 7 grupuri de juni din Șchei și Brașovul Vechi vor străbate, călare, străzile principale din centrul istoric / Este un eveniment unic în țară, nu numai prin simbolistica sa, ci și prin amploare

Coborârea junilor în cetate sau ,,Ziua de călări”, cum mai este cunoscută, este unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului, care definesc istoria și tradiția locuitorilor acestui oraș.

825

Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor va avea loc în Duminica Tomii, care cade anul acesta pe 23 aprilie. Cei 210 juni vor coborî călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru comunitatea noastră. Apoi, alături de brașoveni și turiști, vor urca la Pietrele lui Solomon, unde va avea loc o petrecere câmpenească.

„Este cea mai mare sărbătoare a brașovenilor. Este un eveniment ce se repetă an de an în Duminica Tomii, un moment în care junii brașoveni vin în cetate călare și urează tradiționalul «Hristos a înviat!». Este un eveniment important pentru că vorbește despre istoria Brașovului, despre tradițiile zonei, este o paradă importantă și la nivel estetic să vezi costumele tradiționale ale celor șapte cete de juni, caii gătiți de sărbătoare cu canafi, cântecele noastre de Duminica Tomii, toate aceste lucruri – Hora Junilor, care este unică prin faptul că este o horă ce se desfășoară spre stânga și o horă neînchisă, o horă în care și participanții sunt invitați să fie parte – toate fac din acest eveniment unul de tradiție, un eveniment pe care sperăm să îl vedem cât mai curând inclus în calendarul UNESCO. De altfel, îl vom avea între oficialitățile prezente și pe reprezentantul UNESCO în România, parte din evenimentul din acest an”, au explicat autoritățile.

Cele 7 grupuri de juni (6 din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) se vor aduna în Piața Unirii, fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.

La ora 11.00 începe parada junilor pe traseul: C. Brâncoveanu – George Barițiu – Mureșenilor – b-dul Eroilor – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei – Str. Prundului (junii tineri urcă până la biserica din Groaveri) – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).

Ordinea în paradă este următoarea: Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanţi; Societatea Junilor Brașovecheni; Societatea Junilor Roșiori; Societatea Junilor Naţionali Albi.

„Îi invităm pe oameni să vină în primul rând pentru frumusețea paradei, pentru unicitatea evenimentului în România, și nu numai în România. Din câte am analizat și am încercat să găsim un eveniment similar, până în momentul de față nu am găsit un eveniment similar în Europa, și cel puțin în România este un eveniment unic, nu mai există un asemenea eveniment – deci în primul rând pentru unicitatea lui, pentru frumusețea paradei în sine, pentru costumele care sunt prezentate în paradă. Și e vorba de o defilare cu 200 de cai de peste tot. Rugămintea pe care le-o adresăm și brașovenilor, și turiștilor, este de responsabilitate și de disciplină. Înțelegem dorința de a face poze, de a face selfie-uri cu caii, cu junii, dar prudență! Cerem de la ei prudență, ca să să nu existe accidente, să nu fie răniți oamenii sau caii”, a precizat Tiberiu Coliban, vicepreședinte Uniunea Junilor Brașov.

 

Bandă dedicată pentru autobuze

Pentru a asigura un acces cât mai facil pentru cei care vor să vadă parada, dar și ținând cont de restricțiile de circulație care se introduc cu această ocazie, municipalitatea, în parteneriat cu operatorul de transport RATBV, a luat decizia de a crește frecvența mijloacelor de transport de pe 15 linii care fac legătura cu centrul orașului.

„Este o sărbătoare pe care anul acesta o pregătim din punctul de vedere al mobilității prin măsuri adaptate care prioritizează transportul public, avem benzi dedicate pentru transportul public și capacități mărite, astfel încât toți brașovenii sunt invitați să lase mașinile personale acasă și să folosească transportul public pentru deplasarea la paradă”, a declarat primarul Allen Coliban.

Pe lângă creșterea frecvenței mijloacelor de transport, vor fi create benzi unice pentru transportul în comun, începând cu ora 9.00, de la Onix spre Livada Poștei, și de la Camera de Comerț spre Livada Poștei. După trecerea junilor, va fi creată, de asemenea, o bandă dedicată transportului în comun între Livada Poștei și AFI, până la ora 18:00. Această măsură este și un test bun pentru proiectul de benzi dedicate, ce va fi realizat în acest an.

 

Alte evenimente din acest weekend

Parada Junilor va fi completată de o serie de evenimente organizate de municipalitate: târgurile care s-au deschis astăzi în Piața Sfatului și masa comunității – eveniment în prima ediție, concerte de muzică populară în Piața Sfatului.

„Un eveniment pe care îl îmbogățim cu un târg pentru meșteșugari și artizani în Piața Sfatului, un concert de muzică populară organizat împreună cu Centrul Cultural Reduta și totodată o masă pentru brașoveni, «La masă cu junii», în zona Pietrele lui Solomon, o masă de 60 de metri în care toți participanții pot să consume fie produse aduse de acasă, fie produsele comercializate de către comercianții din zonă”, a completat primarul Allen Coliban.

Cele două târguri din Piața Sfatului sunt Festivalul de artă tradițională și meșteșuguri și Festivalul producătorilor brașoveni.

La „Festivalul de Artă Tradițională și Meșteșuguri” sunt prezenți 22 de meșteșugari și artizani, specializați în pielărit, cusături, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, împletituri, realizarea obiectelor de podoabă, cioplit în lemn, sculptură, modelaj în lut, olărit, împâslit, mozaic, vitralii, ceramică. Evenimentul este organizat de Primăria Brașov în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și cu Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov.

„Festivalul producătorilor brașoveni” aduce în Piața Sfatului 16 producători și 3 artizani. Brașovenii și turiștii se vor putea delecta cu brânzeturi tradiționale și preparate din carne tipice zonei, prăjituri delicioase, pâine cu maia, cozonaci, plăcinte, paste proaspete, sucuri naturale, gemuri, dulcețuri ori diverse sortimente de zacuscă, dar și săpunuri și produse cosmetice, bijuterii și decorațiuni artizanale, toate muncite de mâini iscusite, organizate în mici afaceri locale, de familie. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și cu Asociația Produs în Brașov.

La Pietrele lui Solomon, pe lângă mesele tradiționale pe care le au junii, Primăria va amenaja o masă a comunității, de 60 de metri și 140 de locuri, unde brașovenii vor putea împărtășii experiențe culinare, dar nu numai, cu concetățenii lor, fie că aduc mâncarea de acasă, fie că o cumpără de la comercianții prezenți acolo, în cadrul primei ediții a evenimentului „La masă cu Junii”.

Tot în Piața Sfatului, după trecerea și prezentarea junilor, vom avea un concert de muzică populară cu invitați speciali: Tudor Furdui Iancu, Sava Negreanu Brudașcu, Aurel Tămaș.

Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în culorile tricolorului.

„Tradițiile Junilor din Șchei și Brașovechi. Centenarul Societății Junilor Dorobanți” este expoziția vernisată de Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, care prezintă aspecte privind portul tradițional, unele obiceiuri ale Junilor din perioada pascală, portul, simbolurile și tradițiile Junilor Dorobanți din Șchei, prin panouri informative și etalarea de obiecte de patrimoniu.

 

Restricții de circulație

Ca în fiecare an, pe traseul paradei Junilor, Piața Unirii – str. Mureșenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Unirii – Pietrele lui Solomon, duminică, 23.04.2023, se vor introduce următoarele restricții de circulație:

  • Începând cu ora 7:30, pe tot parcursul zilei, va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piața Unirii. Riveranilor li se va permite accesul între Piața Unirii și str. Podul Crețului până la ora 10.00 și după ora 14.00;
  • Ora 10:00 – va fi blocat accesul auto spre Piața Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie (Maternitate); Șirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului și str. C-tin Lacea vor fi închise;
  • Ora 10:30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureșenilor;
  • Ora 11:00 – va fi blocat accesul auto pe b-dul Eroilor
  • Ora 11:00 – va începe coborârea Junilor din Piața Unirii.
  • Va fi restricționat traficul auto pe strada Constantin Lacea, de la intersecția cu strada Luca Arbore și până spre Piața Unirii, în intervalul 9:45 – 11:00, accesul fiindu-le permis doar riveranilor.
  • Până la trecerea grupurilor de juni, pentru a evita producerea de accidente, va fi interzisă parcarea autoturismelor pe bulevardul Eroilor, pe str. C. Brâncoveanu, pe str. Poarta Șchei și la Pietrele lui Solomon.
  • Pentru a asigura staționarea mijloacelor de transport în comun, va fi restricționat accesul în parcările din zona dintre Casa Armatei și Cinematograful Astra și la Biblioteca Județeană. Închiderea accesului în aceste parcări se va face, etapizat, începând de sâmbătă.

Secvențial, traficul și accesul în parcări vor fi redeschise pe măsură ce coloanele de juni vor parcurge traseul paradei.

 

Festivalul Primăverii Brașov 2023 – spectacol folcloric

Desfășurător

Ora 12.00 – Fanfara de juniori

Ora 13.00 – Ansamblul Măgura Codlea – Lorena și Radu Adam

Ora 13.50 – Ilinca Din

Ora 14.10 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans de Sibiu

Ora 14.18 – Flaviu Florea

Ora 14.30 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans Someș

Ora 14.38 – Anuța Săgneanca

Ora 14.53 – Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței – Dans Moldova

Ora 15.00 – George Muraru

Ora 15.15 – Ansamblul Poienița – Dans Oltenia

Ora 15.23 – Tudor Furdui Iancu

Ora 15.53 – Ansamblul Poienița – Dans Făgăraș

Ora 16.00 – Sava Negrean Brudașcu

Ora 16.40 – Ansamblul Zestrea Săceleană

Ora 17.00 – Aurel Tămaș

Observație : programul poate suferi mici modificări în funcție de desfășurarea efectivă a evenimentului

 

#GazetaBrasovului

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.

Abonează-te la newsletter
Înscrieți-vă aici pentru a primi cele mai recente știri, actualizări și oferte speciale livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
Te poți dezabona oricând!

Acest site folosește cookies. Utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie. DA, ACCEPT Mai mult