Lucian Patrașcu, PSD Brașov – „ Zona pietonală Răcădău – un exemplu de lipsă de interes a administrației Coliban”
Cartierul Valea Cetății din municipiul Brașov este unul dintre cartierele relativ noi ale Brașovului. Acesta a fost construit în anii 1980 și poartă amprenta politicilor sociale ale vremii în ceea ce privește urbanismul.
În cartierul Valea Cetății a fost concepută și construită o zonă pietonală prevăzută cu o serie de spații comerciale, zonă pietonală care se întinde pe o suprafață de aproximativ 45.000 metri. Această zonă ar fi trebuit să aibă rolul unei zone de relaxare, al unei zone de petrecere a timpului liber în armonie cu mediul înconjurător.
În ultimii ani, foarte mulți locuitori ai cartierului s-au plâns de starea proastă a pietonalului, care prezintă crăpături și denivelări la nivelul dalelor de beton, precum și trepte într-o stare avansată de degradare care pun în pericol integritatea corporală a trecătorilor. Această situație face ca mersul pe jos să fie dificil, incomod și periculos pentru cei care locuiesc în zonă sau pentru cei care vin în vizită.
În anul 2020, vechea administrație a renovat o porțiune relativ mică dinspre Str. Tâmpei, unde a amplasat o fântână arteziană muzicală și a creat un spațiu de relaxare, din beton, cu pretenții de artă urbană. La acea vreme, candidatul la fotoliul de primar, Allen Coliban, critica aceste lucrări de renovare, explicând că vechea administrație este lipsită de viziune.
Suntem în luna mai a anului 2023, candidatul Allen Coliban este acum primarul Allen Coliban și zona pietonală din Răcădau este la fel așa cum a preluat-o de la vechea administrație. Pietonalul din zona Valea Cetății are nevoie urgentă de renovare! Aceasta este o necesitate imperativă care trebuie abordată de urgență de către administrația Coliban.
Renovarea pietonalului trebuie să includă reparații de urgență ale suprafeței existente, înlocuirea plăcilor de beton crăpate și deteriorate, precum și refacerea treptelor. De asemenea, trebuie adăugate și elemente noi, cum ar fi bănci și coșuri de gunoi. Tot aici trebuie urgentată amplasarea unei toalete publice automatizate. Primăria Brașov se laudă că a achiziționat aceste toalete, dar în același timp ne transmite că una dintre aceste toalete ar putea fi montată în parcul Ursul din apropierea pietonalului din cartierul Valea Cetății, zona fiind una din zonele propuse pentru a beneficia de toaletă publică în anii următori.
În plus, renovarea pietonalului din Cartierul Valea Cetății din Brașov nu ar aduce doar beneficii estetice și de siguranță pentru locuitori, ci ar fi și un factor important în dezvoltarea economică a zonei. În prezent, spațiile comerciale care se află pe latura pietonală a străzii sunt închise în marea lor majoritate, dând cartierului un aspect de neîngrijit și dezafectat.
Renovarea pietonalului ar putea atrage noi investitori și ar crea oportunități pentru dezvoltarea de afaceri locale. În plus, ar îmbunătăți accesibilitatea și ar crește vizibilitatea magazinelor și restaurantelor existente. Astfel, odată cu reabilitarea pietonalului, aceste spații comerciale ar putea beneficia de o creștere a numărului de clienți și implicit, de o creștere a veniturilor.
Din păcate, așa cum ne-a obișnuit, administrația Coliban nu are nici măcar un plan concret și coerent pentru revitalizarea acestei zone.
Se împlinesc imediat 3 ani dintr-o catastrofală administrație USR-istă a Brașovului, cu un primar care în afară de postări pe Facebook, a colecționat doar plângeri din partea brașovenilor și este suspectat de către autoritățile statului de prejudicii de milioane de lei din banii publici.
Imaginea actualei administrații este foarte departe de ceea ce au promis că vor fi pentru dezvoltarea Brașovului. În loc de așa zișii „ salvatori ai Brașovului”, ne-am trezit cu niște personaje caracterizate de lipsă acută de profesionalism, iresponsabilitate și inconștiență. Ceea ce ni s-a prezentat ca fiind un management administrativ profesionist s-a dovedit a fi exact invers, iar realizările acestei administrații se rezumă la demararea cu foarte mare greutate și întârziere a unor proiecte lăsate moștenire de vechea administrație.
Lucrurile nu pot rămâne așa! Actuala administrație trebuie să conștientizeze că sunt artizanii decăderii și a distrugerii unui municipiu care ar trebui să fie unul dintre primele orașe ale României.
Subprefect Lucian Patrașcu, președintele Organizației Municipale a PSD Brașov