Site icon Gazeta Brașovului

Sistemul – luptă pe viață și pe moarte

România anului 2021. Sau anul 31 după revoluție sau răsturnare de regim. Nu o să știm niciodată ce a fost atunci. Sau anul 31 al noului sistem. Sistemul care este în toți și în toate. Exact cum era odată PCR. Partidul unic care ne sufoca destinele.

Ce este sistemul? Practic, dacă ești atent, și ai luat de la Neo din Matrix pastila care trebuie, sistemul este matrixul. Adică tot ce te înconjoară ca locuitor al României. Sistemul e peste tot, e ubicuu, și afectează orice suflet născut aici. Sistemul e viu, dar nu are suflet, este prezent, dar nu îl vezi, te afectează, dar nu-l poți atinge. Sistemul este construit din oameni. Oameni care ajung invitați în interiorul sistemului. Pentru că sistemul e șarmant. Îți oferă tot ce vrei, dar în primul rând siguranță. Sistemul te seduce și îți asigură un nivel de trai bun, poate nu îndestulător, dar suficient. Sistemul are scări ierarhice, odată intrat, poți avansa ca într-o masonerie invizibilă, treaptă cu treaptă. Cu condiția, să renunți la conștiință, și să îți însușești conștiința sistemului. Care n-are conștiință. Pentru că se hrănește cu oameni. Din afara sistemului. Așa e construit. Visceral.

    Să zicem că prin absurd, deși nu-ți era destinat să intri în sistem, ajungi în el. Și să mai zicem că te chemă Fritz, Allen, Nicușor sau Clotilde.  Cu spiritul unui om liber, ajungi vremelnic și din greșeală între niște oameni care cunosc perfect comportamentele și strategiile din sistem. N-ai nici o șansă în fața lor, nu-i poți bate la propriul lor joc.

Până acum ai trăit și ai ți-ai câștigat traiul în România pentru că erai tolerat de sistem. Pentru că probabil nu-l deranja. Să te ferească Sfântul să-l deranjezi acum din poziția în care ai ajuns ! Ajungi un paria de la limita societății. Ești exclus și pe cale de dispariție, izolat într-un colț și toți vin să facă biftec tartar, să te vadă toată lumea ce pățești dacă te pui cu sistemul.

Te cheamă Fritz, Allen, Nicușor sau Clotilde și nu ai fost recrutat de sistem, oarecum ai furat startul și te-ai infiltrat în el. Și vrei să faci chestiile pe care funcția te obligă. Și bunul simț. Ai de făcut o alegere. Simplă alegere. Ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră. Ești cu noi, intri în sistem și începi să curgă banii. Ca la multi level marketing. Structura produce și tu încasezi. După care…ieși la pensie împreună cu multe generații ce vor veni după tine. Ești împotriva sistemului. Nici o problemă! Ești victimă. Nu poți să faci mai nimic pentru că sistemul este organizat, are resurse și capacitatea de a băga bețe în roate. Și stă într-un fel monstruos cu ochii pe tine și te avertizează permanent.

    Majoritatea celor care nu au fost recrutați și au penetrat sistemul, când realizează ce se întâmplă, își fac o cruce mare și zic un ,,DA!” răspicat. ,, Să vină banul și puterea la mine”. Și sistemul clipește satisfăcut. Treaba merge înainte pentru că e treabă bună.

Cei care spun un ,,NU!” răspicat, sunt blestemați automat timp de șapte generații. Se pârjolesc holdele și se otrăvesc fântânile în fața lor. Și încep șicanele. Șicanele sistemului. Care nu te lasă să te ocupi de ce ar fi necesar să te ocupi, ci îți dă piste false și dureri de cap. Pentru că sistemul e cronofag dacă nu ești cu el, îți mănâncă timpul. Ca să nu-l afectezi. Și nu te lasă să te organizezi. E ca un căpcăun care îți rânjește în față cu îi rânjește în față Romprestul lui Clotilde. Pentru că are contract și trebuie să încaseze. Nu el, Romprestul. Sistemul. Sau cum îi rânjea P&P-ul lui Coliban. Sau Poliția Locală lui Coliban. Pentru că sistemul se acoperă de hărtie. De lege! De contracte! De hotărâri judecătorești! Astfel încât să te sfideze dacă încerci să-l repudiezi, sau să faci ceva în contra lui.

Sistemul oferă. Sistemul seduce. Sistemul îmbie. Sistemul te consumă.

#gazetabrasovului

gazetabrasovului.ro

Dan Vâju

Foto – Facebook

Exit mobile version