Site icon Gazeta Brașovului

Când vine valul patru în România?

Săptămâna care tocmai a trecut a venit cu recunoașterea oficială că varianta Delta, sau tulpina indiană este în circulație comunitară în România. Declarația autorităților dă de înțeles faptul că circulația este limitată doar într-o anumită zonă a țării, dar există posibilitatea ca aceasta tulpină să să fi ajuns la circulație intracomunitară națională, dat fiind faptul că autoritățile nu au depus eforturi pentru a limita circulația ei.

 

Acest lucru îl datorăm faptului că testăm foarte puțin și secvențiem și mai puțin.

 

În contrast, Marea Britanie realizează în prezent 50% din secvenţierile genomice cu privire la detecţia noilor tulpini SARS-CoV-2 din întreaga lume şi a depăşit 500.000 de confirmări ale tuturor variantelor aflate în circulaţie. În perioada 26 iunie – la zi, Marea Britanie a descoperit pe teritoriul său 11.124 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, după alte 13.430 de cazuri identificate în prima jumătate a lunii iunie. Astfel, cercetătorii din Marea Britanie au calculat că infectările cu tulpina indiană reprezintă 98,7% dintre noile cazuri.

 

Dr. Octavian Jurma – „Majoritatea a cazurilor confirmate cu tulpina Delta provin din judeţele Argeş, Ilfov şi Bucureşti, ceea ce sugerează nu doar o circulaţie comunitară intensă în zonă, ci un posibil focar regional care se va extinde cu uşurinţă în restul ţării pe fondul relaxării complete şi circulaţiei inter-regionale din perioada de vacanţă. Nu ştim procentul de cazuri Delta pe judeţe, însă având în vedere numărul scăzut de cazuri noi din ultimele săptămâni, este posibil că în Argeş tulpina indiană (B.1617.2) să devină dominantă în 1-2 săptămâni, iar în restul regiunii, în următoarele 2-3 săptămâni. Rata mai scăzută de incidenţă Delta în Bucureşti este corelată cu rata mai ridicată de vaccinare şi este încă o dovadă că vaccinarea este înalt protectivă”.

 

Vaccinarea este soluția dat fiind faptul că oferă o protecție ridicată față de formele grave ale bolii, iar formele ușoare nu au nevoie de spitalizare. Vaccinul are capacitatea de a transforma un caz grav sau letal într-un ca asimptomatic și ușor.

 

Cererea de vaccin crește exponențial în țările care anticipează valul 4 al pandemiei.

 

Specialiștii prognozează că în luna septembrie va debuta valul patru în România, și dacă ritmul de vaccinare rămâne cel de acum, România va avea doar 30% din populație imunizată cel puțin cu o singură doză.

 

#gazetabrasovului

gazetabrasovului.ro

Exit mobile version