Site icon Gazeta Brașovului

Oamenii ies pe stradă la nivel global cerând libertate

Update: Șoferii de camioane au blocat punctul de trecere dintre SUA și Canada.
„Stare de urgență” în Canada. Poliția se declară depășită numeric de protestatari. Primarul orașului Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență pe fondul protestelor „Convoiului pentru libertate”. Starea de urgență a fost instaurată pentru a face față unui protest fără precedent ce durează de 10 zile și care a blocat o mare parte din centrul capitalei canadiene, anunță Reuters. Un fost ambasador al Statelor Unite în Canada solicită grupurilor americane care susțin cauza convoiului să nu interfereze în treburile interne ale Canadei, în timp ce manifestațiile împotriva restricțiilor și a obligativității vaccinării continuă să blocheze centrul capitalei canadiene.

Pe lângă camioanele care au blocat arterele principale ale orașului, sute de alte mașini traversează străzile claxonând. Unul dintre rezindenții orașului Wellington, care se află printre protestatari, a declarat pentru reporterii AFP că îngrijorările oamenilor cu privire la anularea drepturilor lor fundamentale nu sunt ascultate de guvern: „Eu sunt vaccinat, dar sunt împotriva obligativității acestei măsuri.” Până în acest moment, protestele sunt pașnice, iar poliția nu a fost nevoită să intervină.

Jim Watson a declarat că decretarea stării de urgență impune sprijinul autorităților din alte juristicții, inclusiv suport de la nivel guvernamental. Prin efectele acestei stări, se conferă puteri sporite instituțiilor de forță, inclusiv în ceea ce privește procurarea mijloacelor pentru a interveni împotriva celor care protestează, scrie „The Guardian”.

Zeci de mii de protestatari s-au adunat și weekendul acesta în Ottawa, alăturându-se sutelor care au rămas pe străzi încă de acum 10 zile. Aceștia s-au strâns în jurul parlamentului și solicită încetarea tuturor restricțiilor impuse de autorități, iar pe lângă aceasta, demisia guvernului condus de Justin Troudeau. Locutorii din Ottawa sunt furioși din cauza claxoanelor care se aud non-stop pe străzi și a blocării traficului din oraș. Aceștia se tem că sfârșitul protestelor este departe de a se încheia, mai ales că primarul a declarat că în acest moment capitala este sub asediu și că nu poate gestiona situația: „Este evident că suntem depășiți numeric și că pierdem această bătălie. Această situație trebuie răsturnată– trebuie să ne luăm orașul înapoi.”
Începând cu data de 8 februarie, protestele se extind și în Noua Zeelandă. După modelul fixat de protestatarii canadieni, sute de camioane au blocat în această dimineață (8 februarie) străzile din proximitatea parlamentului de la Wellington. Oamenii protestează împotriva măsurilor sanitare și a vaccinării obligatorii. Pe mașini se pot citi mesaje precum: „Dați-ne înapoi libertatea” și „coerciția nu reprezintă consimțământ”, scrie „Le Figaro”.

„CONVOI PENTRU LIBERTATE” ȘI ÎN EUROPA

După modelul șoferilor de camion din Canada, pe rețelele de socializare s-au format mai multe grupuri pentru a cere oamenilor să se îndrepte spre capitala Belgiei pe 14 februarie. Născută din opozitia la măsurile de sănătate, mișcarea reunește azi și alte revendicări.

Grupul Facebook a fost creat pe 26 ianuarie și, o săptămână mai târziu, are nu mai puțin de 232.000 de abonați. „Le convoy de la liberté” își propune, astfel, să reunească anti-vacciniștii și oponenții restricțiilor sanitare, în Franța dar și în diverse țări europene cu scopul de a merge spre Bruxelles, capitala Uniunii Europene, pe 14 februarie.

 

 

Exit mobile version