Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Adrian Veștea – „Voi avea curajul să realizez Spitalul Regional Brașov, dacă proiectul ne va fi predat”

                          

În 2016 scriam în paginile „ Gazeta Brașovului ” faptul că agenda publică brașoveană are pe prima pagină trei capitole esențiale pentru dezvoltarea viitoare a orașului și a zonei. Trei capitole „ must have ” fără de care progresul este împiedicat, și fără de care riscăm să ne pierdem statutul. Spre uimirea mea ulterioară, după alegerile locale din 2016, actualul Președinte al Consiliului Local Brașov, imediat după preluarea mandatului a început să facă o serie de vizite la București, pe la ministerele de resort pentru a face rost de fonduri pentru aeroport. Fonduri de care a făcut rost. Ce a făcut, cum a făcut este un mister pentru mine, cert este că a reușit să impună punctul lui de vedere. Aeroportul este aproape gata acum la momentul 30 mai 2020. Mai mult decât atât, au apărut și câțiva kilometri de autostradă, primii kilometri de autostradă construiți vreodată în județul Brașov. 

Se pare că povestea nu se oprește aici, pentru că Adrian Veştea a declarat vineri, 28 mai 2021 într-o conferință de presă, că este gata să preia proiectul „ Spitalului Regional Brașov ”, care se pare că nu e inclus pentru finanţare prin P.N.R.R.- „Este un proiect care a început sub coordonarea Primăriei Braşov, s-a întocmit împreună cu echipa BERD toată documentaţia necesară, eram extrem de optimişti şi mi-aş fi dorit ca acest proiect să fie prins în P.N.R.R.. … Fiindcă astăzi suntem într-o coaliţie de guvernare mă aştept ca, atât ministrul Sănătăţii, cât şi cel al Fondurilor Europene să conştientizeze că Braşovul are nevoie de un spital regional. … În cazul în care acest proiect ne va fi predat, voi avea curajul să încep derularea unei investiţii şi, chiar dacă la început nu voi avea resursele necesare, vor veni pe parcurs în momentul în care vom vedea cu toţii că există un parcurs, începe să se implementeze infrastructura”.

Fac o mică analiză în legătură cu aceste aspecte. În principiu, din gura unui om politic eu îmi doresc să aud cuvinte care îmi arată că construcțiile sale mentale sunt orientate spre dezvoltarea și progresul comunității pe care o păstorește. În același timp îmi doresc să decodez din comportamentul lui și fapte care însoțesc vorbele care sunt spuse. Adică, așa cum spunea Ion Țiriac într-un interviu de acum câțiva ani, îmi doresc ca mintea, gura și faptele unui om să aibă legătură între ele, să meargă în aceeași direcție. În majoritatea timpului observ o disociere la oamenii din politică, între gândire, vorbă și fapte, în sensul că una gândesc, alta comunică, și când e vorba de pus în plan, ia-l de unde nu-i. Adrian Veștea vine să contrazică paradigma politicianului român, și face ce spune în majoritatea cazurilor. Și spune ce face. Mai simplu de atât nu se poate. Nu îndrăznesc să-mi imaginez că este omul perfect sau politicianul perfect. Departe de mine ideea asta. Pentru că deși este extrem de atent cu imaginea lui, dând dovadă de o pedanterie remarcabilă, și cu ceea ce declară, uneori mai scapă din vedere unele lucruri acționând impulsiv, așa cum a acționat la finalul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Județean Brașov, când a supus votului nici mai mult nici mai puțin decât ca toate interpelările să se facă în scris, lucru imposibil de realizat. Interpelarea verbală este un drept fundamental ce stă la baza Codul Administrativ și la baza unei societăți democratice. Codul Administrativ este un act normativ de rang superior oricărui act normativ ce poate fi emis de către Consiliul Județean Brașov. Actul normativ de rang inferior nu poate restrânge un drept statuat și garantat de un act normativ superior.

Prefer să cântăresc un pom după roade și un om după fapte, conștient fiind că capacitățile umane sunt finite. Și că uneori există derapaje. Dar uitându-mă în urmă, conștientizez faptul că o declarație venită de la Adrian Veștea, chiar și o declarație politică nu este o vorbă în vânt.

Acum vrea să facă spitalul. Tocmai și-a declarat intenția în acest sens. Spitalul ăla de  600 de milioane de euro. Spitalul ăla care se chinuie să apară, și care există numai în planșele și schițele arhitecților. Mă uit la aeroport, mă uit la autostradă. Ele există, sunt tangibile! Vreau să văd și spitalul!

 

Dan Vâju

www.gazetabrasovului.ro

#gazetabrasovului

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.