Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Aripa PD-L din PNL și Iohannis și-au desemnat candidat la șefia partidului

Cîţu a anunţat decizia de a candida, împotriva lui Ludovic Orban, la şefia Partidului Naţional Liberal. La momentul anunțului, lângă Cîţu au putut fi văzuţi o serie de lideri cu greutate din partid, veniți să-i asigure susținerea, printre care și  Raluca Turcan, Lucian Bode, Virgil Popescu, Nicolae Ciucă, Ionel Bogdan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Dan Vîlceanu, Alina Gorghiu, Emil Boc, Daniel Buda, Gheorghe Flutur, precum și mulți alți primari, președinți de consilii județene, senatori, deputați și europarlamentari.

 

„În scurt timp voi prezenta şi moţiunea, şi echipa alături de care am pornit pe acest drum. O parte din această echipă o vedeţi astăzi aici lângă mine şi le mulţumesc încă o dată pentru susţinere. Vă spun că voi câştiga, nu există altă variantă şi vă invit şi pe voi, colegi liberali, să faceţi parte din echipa câştigătoare. Împreuna câștigăm toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, împreună facem România liberală”, a declarat Cîţu.

 

Analiza pragmatică arată că premierul Cîțu are șanse reale de a fi următorul președinte al PNL. Și asta se va întâmpla pentru că, în primul rând, Iohannis și-a desemnat candidat în persoana premierului Cîțu, fiind de notorietate neînțelegerile avute de acesta în trecut cu Ludovic Orban, care imediat după alegerile din decembrie 2020 a demisionat din fruntea guvernului, a dorit să primească o nouă nominalizare în fruntea executivului, dar și-a negociat șefia Camerei Deputaților până la urmă. Ori această șefie de la deputați este golită de conținut dacă cel care o ocupă nu are și șefia partidului din care provine. Năstase, Geoană și Tăriceanu pot depune mărturie. Deși Iohannis pare că se implică într-un joc fără miză pentru el, dat fiind faptul că se află la ultimul mandat ca președinte al României, intuiția ne arată faptul că nu este așa, și acum s-a ivit ocazia de a-l reduce pe Orban la tăcere.

În al doilea rând, măsurile, declarațiile și comportamentul lui Cîțu duc mai mult spre tabăra USR PLUS, fiind voci care pe bună dreptate afirmă că acesta e mai ,,haștagist” decât ,,haștagiști”, și că dacă n-ar fi sprijinul lui Iohannis, o parte din partid l-ar da cadou lui Barna & Co. Aceasta se întâmplă pentru că Iohannis probabil și-a luat niște angajamente în fața Europei, printre ele fiind și angajamentul de a rectifica clasa politică în general, și PNL-ul în particular, căruia dorește să-i dea o ,, fața europeană”.

În al treilea rând Cîțu are sprijinul aripii PD-L din PNL, prin apariția în cadru a două personaje, respectiv Boc și Flutur.

În al patrulea rând Cîțu este pus în poziția în care poate să livreze către partid, fiind ,, la butoane ”, la guvernare, ceea ce nu putem afirma despre Orban.

 

Șansele de a-l vedea pe Câțu în fruntea PNL-ului sunt destul de mari. Și până în septembrie avem o vară întreagă la mijloc pentru jocuri politice pe scena PNL-ului.

 

Dan Vâju

www.gazetabrasovului.ro

#gazetabrasovului

Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.