Zilnic online

Ce trebuie să știm despre Cartea Electronică de Identitate

81

Cartea electronică de identitate a început să fie emisă de luni, 2 august, în premieră la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot

Primele informații au fost oferite într-o conferință susținută de ministrul MAI, Lucian Bode, și primarul Emil Boc

Prima solicitare de carte electronică de identitate a fost preluată începând cu ora 13:00 și cartea va putea fi obținută în minim 10 zile

Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate

Ministrul Lucian Bode vine cu clarificări despre ce trebuie să știe românii care optează pentru cartea electronică de identitate (CEI):

 

  • noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031 , conform termenelor stabilite de Regulamentul UE.
  • CEI este recunoscută în afara granițelor țării
  • acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice
  • poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.

  • cetățenii trebui să știe că această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță , care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate.
  • practic începând de luni, 2 august ora 13:00, sistemul devine funcțional la Cluj Napoca fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghișeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la 4 ghișee.
  • Costul eliberării unei cărți electronice de identitate este 14 euro (70 de lei), în condițiile în care media europeană este de 41 de euro.
  • emiterea CEI este rezultatul unei colaborări interinstituționale. Direcția pentru Evidența Persoanelor, Compania Națională Imprimeria Națională care va fabrica cărțile electronice și Centrul Național Unic de Personalizare a pașapoartelor electronice, organizat în cadrul Direcției de Pașapoarte (aici se va personaliza documentul și va fi realizat centralizat prin coordonarea MAI
  • în faza aceasta de proiect pilot urmează să fie reglate și armonizate toate aspectele ce țin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel național infrastructura să fie testată și să fie eliminate eventualele sincope de funcționare.
  • procesul este unul complex, care se va extinde după finalizarea proiectului pilot, în mod etapizat prin intermediul serviciilor publice comunitare de Evidența Persoanelor pe măsura asigurării suportului tehnic necesar.
  • Conform reglementărilor UE transpuse în legislația UE, prima carte electronică de identitate trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021. Acest lucru este un angajament care se întâmplă și pe care îl onorăm.
  • Apreciem că în acest proiect pilot vom emite 5.000 de cărți electronice de identitate până la finalul anului 2021.
  • Aici vorbim de 2 etape: prima etapă estimăm că va dura 5-6 luni , în care va fi emisă prima carte electronică de identitate și vor fi introduse treptat în circulație cărți electronice de identitate pentru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și pentru copii cu vârste între 0 și 14 ani.
  • În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate și modul în care infrastructura răspunde cerințelor tehnice.

 

  • A doua etapă estimăm că va dura aproximativ 4-5 luni de zile , etapă în care va crește capacitatea de preluare a cererilor și volumul de cărți electronice de identitate emise, pentru a ști exact cât trebuie să extindem producția.
  • pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile 200.000 de cipuri.
  • producerea cărții electronice de identitate este un proces complex, care nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile. Așadar vorbim de minim 10 zile, termenul până la care poate fi înmânată cartea electronică de identitate , iar la acest termen se adaugă perioada de transport având în vedere că ele se vor produce centralizat la București.
  • în etapa națională de emitere vom intra peste 18 luni. Va fi obligatoriu să avem această carte electronică de identitate începând din august 2031.
  • În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de document și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate (n.a simple), respectiv cărți electronice de identitate.
  • Pentru acest proiect pilot au prioritate cetățenii al căror document de identitate a expirat.


Ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate? 

 

După data de 2 august 2031 nu se va putea circula în UE decât în baza unui pașaport electronic ori a unei cărți electronice de identitate

 

Prezent la evenimentul de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD), a explicat ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate și care ar fi beneficiile acesteia. Acesta a spus că românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național.

 

  • „Legislația în vigoare astăzi prevede posibilitatea cetățeanului să opteze pentru această carte electronică de identitate cu suport electronic de stocare ori pentru o carte simplă de identitate fără suport de stocare, pe același format , dar fără niciun fel de inserție.
  • Diferența este deosebită dintre ele. Prima, cartea de identitate fără suport electronic de stocare, îți permite doar să te identifici, deci este doar act de identitate.

  • Următoarea – cartea electronică de identitate – îți permite să te identifici, să călătorești în spațiul UE și în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îți permite să te autentific în acest moment în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și într-un viitor foarte apropiat în interfețele administrației publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe acest glob.
  • Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătorească în baza pașaportului electronic.
  • Dreptul la liberă circulație poate fi exercitat în baza pașaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expiurarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031.

  • Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula , indiferent că vorbim de pașaport electronic sau de cartea electronică de identitate.”, a declarat luni, Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD).

 

Ministrul Lucian Bode a explicat și de ce au fost întârzieri la emiterea cărților de identitate în acest an

 

  • „Aș vrea să clarificăm două lucruri. O dată, tehnologia de producere a cărților electronice de identitate este total diferită de tehnologia actualelor cărți de identitate. Așadar nu există nicio legătură între o criză de materie primă. O să explic de ce a existat o criză de materie primă pentru cărțile normale de identitate.
  • Noi prin structurile de specialitate al MAi avem un acord cadru în vigoare de la finalul anului trecut. Am încheiat acest acord cadru pentru o perioadă de 2 ani pentru furnizarea de materiale specifice producerii cărții de identitate. Pe baza lui, am semnat până în acest moment, 3 contracte subsecvente. Până în prezent au fost livrate materiale pentru peste 900.000 de bucăți , iar până la finalul lunii septembrie mai urmează să fie livrate materiale pentru încă 580.000 de bucăți.
  • Cu fiecare contract subsecvent încheiat, s-a urmărit creșterea cantității pentru a acoperi întârzierile. Intenționăm să accelerăm acest ritm, să creștem cantitățile prin următoarele contracte subsecvente pe care le vom încheia pentru a avea suficient stoc pentru a onora prompt toate solicitările.
  • Furnizorul de materiale a avut la începutul anului, într-adevăr, o serie de dificultăți în a procura aceste materiale , dar această problemă s-a rezolvat pe parcurs. Un vârf de sarcină a fost luna aprilie 2021, când au fost emise 318.478 de buletine. Dacă ne raportăm la anii 2018-2019-2020, în trei ani nu am eliberat 300.000 de buletine cât am eliberat în aprilie 2021. Deci a fost și un volum foarte foarte mare, cum nu am întâlnit în ultimii 3 ani.
  • Suntem într-un dialog permanent cu furnizorul pentru a ține situația sub control. vreau să le mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și să-mi exprim aici regretul pentru aceste sincope pentru cetățeni.”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Ce servicii publice vor putea fi accesate prin cartea electronică de identitate și motivul pentru care acest document poate fi emis de la naștere

 

La solicitarea media, ministrul Lucian Bode a precizat și ce servicii ar putea fi accesate prin noua carte electronică de identitate, dar și motivele pentru care noul act poate fi emis de la nașterea copilului.

 

  • „Cartea electronică de identitate, chiar de la emitere, va putea fi folosită pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice. Interfețele urmează a fi dezvoltate de către deținătorii acestor sisteme.
  • Dezvoltarea interfețelor poate fi definitivată doar după finalizarea testelor realizate cu privire la utilizarea cărții electronice de identitate. Estimăm finalizarea testelor primare după 4 luni de funcționare a proiectului pilot.
  • În acest moment vor putea fi definitivate elementele necesare pentru configurarea interfețelor care trebuie dezvoltate la nivelșul instituțiilor care furnizează serviciile care vor fi accesate.
  • Primul serviciu care va putea fi accesat este cel de autentificare în platforma Casei naționale pentru asigurări de sănătate, având în vedere că potrivit legii, cartea electronică de identitate înlocuiește cardul de sănătate.
  • Sunt avute în vedere dezvoltarea unor interfețe care să permită accesarea unor servicii precum cazierul judiciar , servicii furnizate de către direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor , ca să vă dau câteva exemple.”, a spus Bode.

 

Ministrul a subliniat apoi că „de la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, conform Regulamentului UE, se vor elibera următoarele cărți electronice de identitate:

 

  • 1. cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani
  • 2. cu valabilitate de 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsă între 14 si 18 ani
  • 3. cu valabilitate de 10 ani dupa împlinirea vârstei de 18 ani
  • 4. cu valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 70 de ani pentru cartea de identitate simplă.”

 

În legătură cu posibilitatea eliberării cărții electronice de identitate de la naștere , ministrul MAI a precizat că în vederea simplificării procedurilor pentru exercitarea dreptului la liberă circulație în spațiul UE, acest drept a fost reglementat prin Regulamentul UE.”

 

  • „Opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate indiferent de vârsta copilului. Nu în ultimul rând trebuie să subliniez că în prezent, singurul document de identificare a minorului sub 14 ani este certificatul de naștere, însoțit de actul de identitate al unuia dintre părinți, realizat pe suport de hârtie, predispus uzurii și deteriorării. Cred că cetățeanului îi va fi mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere.”, a declarat ministrul Lucian Bode.

 

Cum se eliberează noua carte electronică de identitate și ce se va simplifica

 

Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD), a dat detalii și despre modul de eliberare a noii cărți de identitate.

 

  • „În ceea ce privește simplificarea procedurilor de eliberare a cărții electronice de identitate, am aici cererea pentru eliberarea cărții de identitate în actualul format. Pentru eliberarea cărții electronice de identitate, aceasta cerere se generează automat de către sistem. Dacă titularul dorește modificarea – domiciliul sau și-a schimbat numele ca urmare – atunci funcționarul va interveni direct pe cerere înainte să o printeze și va opera modificările necesare. După care funcționarul va trece la elementele tehnice – preluarea imaginii, preluarea semnăturii olografe, după care procedura va fi finalizată prin faptul că se printează acest document. 1 an de zile de aici încolo se printează acest document, după care se asumă din punct de vedere juridic.
  • Pentru această fază intermediară, cetățenii trebuie să aibă asupra lor și certificatele de stare civilă pentru a fi scanate. Dacă între timp și-a pierdut documentul și vine din nou pentru a i se emite o carte electronică de identitate, actele scanate vor fi utilizate pentru a i se emite noul document, fără să le mai aibă asupra lui.
  • Simplificările vor continua. În acest moment avem în implementare un alt proiect – Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de de stare civilă. Termenul este 1 iulie 2022. La acest moment vă pot spune că am digitizat 22 de județe din 41 plus București. Suntem undeva la un număr de 47 de milioane de acte de stare civilă digitizate, care sunt in format digital. Pentru perioada următoare, sperăm să ajungem la finalul lunii septembrie la 75% din totalul de 81 milioane de acte, astfel încât de la 1 iulie 2022, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie să nu mai fie necesar titularului pentru că el va putea fi generat electronic, îl veți putea obține, după autentificarea cu cartea electronică, prin accesarea unei interfețe disponibilă online, va putea fi emis semnat cu semnătură electronică calificată.”, a declarat directorul DEPABD.

 

#GazetaBrasovului

gazetabrasovului.ro

 

Obțineți actualizări în timp real direct pe dispozitivul dvs., abonați-vă acum.

Abonează-te la newsletter
Înscrieți-vă aici pentru a primi cele mai recente știri, actualizări și oferte speciale livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
Te poți dezabona oricând!

Acest site folosește cookies. Utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie. DA, ACCEPT Mai mult