Este pentru a doua oară în acest an când Rusia adună forțe în apropierea granițelor sale cu Ucraina. Rusia a acumulat în jur de 90.000 de trupe, lucru care îngrijorează guvernele occidentale.
Avertismentul secretarului de stat american, Antony Blinken, conform căruia Rusia și-a făcut planuri pentru un atac „la scară largă”, este susținut de analize open source și de evaluări ale informațiilor occidentale. Se spune că președintele Joe Biden este și el îngrijorat, dar eforturile de a calma situația au fost în zadar, sugerând faptul că Rusia dorește ca această criză să continue.
Un specialist a urmărit desfășurarea tancurilor, artileriei și a altor unități rusești din Crimeea ocupată în sudul Ucrainei, din Voronezh în est și din Smolensk în nord, în ceea ce descrie a fi drept „o activitate militară anormală”.
La începutul acestei săptămâni, președintele Vladimir Putin a avertizat că sprijinul militar sporit al NATO pentru Ucraina ar depăși „linia roșie”.
În special, el a avertizat împotriva staționării în Ucraina a sistemelor vestice de apărare antirachetă, similare celor din România sau Polonia.
Cu toate acestea, un atac la scară largă rămâne greu de imaginat, iar scopul Rusiei este cel mai probabil unul diplomatic. Neil Melvin crede că Rusia speră să repornească acordul de pace de la Minsk, acord încheiat în 2015, după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea și separatiștii au preluat regiunea Donbass.
sursa foto: Russian State TV 1