Astronomii au publicat prima imagine a găurii negre masive care se află în centrul galaxiei noastre, numită de specialiști Sagittarius A. Are un diametru de circa 60 de milioane de km
Imaginea a fost realizată de oamenii de știință din cadrul echipei internaționale Event Horizon Telescope (EHT). Cunoscută sub denumirea de Sagittarius A, gaura neagră are o masă de patru milioane de ori mai mare decât a Soarelui. Ca dimensiune, obiectul poate fi comparat cu orbita planetei Mercur în jurul Soarelui, adică aproximativ 60 de milioane de km.
Sagittarius A se află însă la o distanță de aproximativ 26 de mii de ani lumină depărtare de Pământ, și este exclusă astfel orice posibilitate ca planeta noastră să se apropie vreodată de această gaură neagră. Pentru comparație, lumina Soarelui ajunge pe Pământ în 8 minute.
Este a doua astfel de imagine capturată de cercetătorii internaționali, care au publicat în 2019 prima imagine a unei găuri negre gigantice din centrul altei galaxii, Messier 87. Obiectul ceresc capturat anterior de cercetători avea o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât Soarele, mult peste cea din galaxia noastră.
“Această imagine însă este specială pentru că este gaura noastră supermasivă. Este în «curtea noastră», iar dacă vrem să înțelegem găurile negre și cum funcționează ele, aceasta este cea care ne va lămuri, pentru că o putem observa în detaliu”, a declarat pentru BBC profesorul Heino Falcke, unul dintre principalii cercetători europeni din spatele proiectului EHT.
La o asemenea distanță, gaura neagră din galaxia noastră este pe bolta cerească un mic punct (invizibilă cu ochiul liber), iar fotografierea obiectului ceresc necesită o aparatură cu o rezoluție incredibilă. Cercetătorii din cadrul EHT folosesc o tehnologie numită interferometrie cu matrice de bază foarte lungă. În esență, această tehnologie combină o rețea de opt antene radio la distanțe mari pentru a imita un telescop de dimensiunea planetei noastre.
În luna august, noul telescop spațial James Webb își va îndrepta atenția spre Sagittarius A. Observatorul de 10 miliarde de dolari nu va avea însă rezoluția necesară pentru a surprinde direct gaura neagră, dar va contribui la studierea mediului din jurul obiectului ceresc.
Găurile negre sunt regiuni ale spațiului în care materia s-a prăbușit pe ea însăși. Atracția gravitațională a unei găuri negre este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina, nu o poate evita. Aceste obiecte cerești se formează din exploziile a anumite stele de mari dimensiuni.