Exclusiv – Medalii pentru bucătarii români la Olimpiada de Gastronomie
Prima zi a competiției mondiale gastronomice a adus doua mențiuni pentru reprezentanții României. Echipele Gastro Cuisine și echipa de juniori Kolping din Timișoara, aflate la prima participare olimpică au reușit să se claseze pe locul 4 la proba alocată echipelor regionale.
A doua zi de competiție culinară la Olimpiada Mondială de Gastronomie a adus pe scenă și echipele naționale de seniori și juniori ai României.
Juniorii chefi au concurat la proba Restaurantul Națiunilor, probă la care au fost puși la încercare pregătind 110 porții complete, respectiv antreu, fel principal și desert. Au intrat in bucătăria pusă la dispoziție de organizatori la ora 7, iar în intervalul 11,30-13,30 au servit toate porțiile. De reținut este faptul că doritorii de plăceri papilare au avut posibilitatea să cumpere meniuri ale echipelor concurente. Un meniu la echipele de juniori pentru proba Restaurantul Națiunilor a costat 52 de euro. Și chiar a meritat. Proba ” Restaurantul Națiunilor ” reprezintă o provocare de anvergură la Olimpiada Mondială Culinară de la Stuttgart, unde echipele naționale de bucătari au susținut live pregătirea unui meniu sofisticat, destinat a satisface gusturile a 110 persoane, într-un interval de 6 ore. Toate preparatele au fost create de la zero, pornind de la materii prime de cea mai înaltă calitate.
Cea mai ”scumpă” probă este proba Chef”s Table a echipei naționale de seniori, meniul costând 140 de euro și având 7 feluri diferite în componență. Seniorii au avut la dispoziție duminică 4 februarie 6 ore să pregătească acest meniu regal, servit pentru doar 12 persoane. In intervalul 20,00-22,00 chefii seniori ai României au servit meniul testat, pregătit, analizat și testat cu mult antrenament înaintea competiției mondiale.
”După un trimestru intens, în care am elaborat, schițat, testat și retestat toate elementele esențiale pentru cele două probe ale competiției, am bucuria să vă informez că, împreună cu echipa, am reușit să susținem cu succes primul antrenament public. În cadrul acestuia, am definit atât meniurile, cât și dinamica și sincronizarea echipei. Participarea la o competiție de nivel mondial alături de alte 23 de echipe din întreaga lume reprezintă o provocare considerabilă. Cu toate acestea, am încredere în potențialul nostru de reușită, având o echipă solidă cu experiență competițională la nivel internațional. Așteptăm cu nerăbdare debutul Olimpiadei, care va avea loc la data de 2 februarie!” a declarat Mocan Emanuel, căpitanul echipei naționale de seniori înainte de plecarea la Olimpiadă.
După jurizarea preparatelor , juriul a decis : medalie de argint pentru echipa de seniori a României la proba Chef”s Table și medalie de bronz pentru echipa de juniori la proba Restaurantul Națiunilor.
A doua zi de competiție a mai adus 4 medalii pentru bucătarii români : medalie de argint pentru echipa Belvedere Brașov, medalie de bronz pentru echipa About Taste Academy și două medalii de argint la participări individuale pentru Gheorghe Ciutacu și Spânu Vasile.
În a treia zi de competiție mondială am avut doar participări individuale care s-au finalizat cu trei medalii de bronz : Nina Rus, Florin Kiss si Kenan Inci, și o mențiune pentru Dalya Maria Păduraru.
Urmează ultima zi de competiție, 6 februarie 2024, când echipa națională de seniori va participa la proba Restaurantul Națiunilor, iar echipa de juniori a României la proba Chef”s Table.
Corespondent special la Olimpiada Culinară
Chef Adrian Neag
Credit foto Adina Neag